ryggarna på två personer med jackor från förskolan i rinkeby-kista bredvid porträtt på alexandra mattsson

De före detta medarbetare i Rinkeby-Kista, som sammanlagt har arbetat 160 år i förskolan, skriver nu till Stockholms stads nya förskoleborgarråd.

Alexandra Mattsson, den 23 november intervjuades du i Dagens Nyheter, ”Andelen barn i förskola minskar i Stockholm”. Där säger du bland annat att det är viktigt att barn i socialt utsatta områden går i förskola, att ”de får en bättre tid i skolan och hur det går i skolan är viktigt för resten av livet. Förskolan har också en stor möjlighet att upptäcka utsatthet och särskilda behov.” I artikeln nämns Rinkeby-Kista som har lägst andel barn i förskola: 86,8%.

Denna artikel kom samma vecka som Nyhetsbyrån Järva började publicera artikelserien om situationen i förskolorna i Rinkeby-Kista. Om hur arbetsmiljön har försämrats för barn och pedagoger, och om toppstyret från avdelningschefen Kim Lagerquist och hennes kontrollanter. 

Annons:

Vi bad dig lyssna till oss

En av oss nio före detta medarbetare kontaktade dig, och tipsade om artikelserien. Där bad vi dig ta med oss i ditt kommande arbete som förskoleborgarråd. Ta med oss som arbetar eller har arbetat i förskolan i Rinkeby och har lång erfarenhet av just det du pratar om – vikten av en bra verksamhet. Vi bad dig lyssna till oss. Vi uppmärksammade dig på det haveri som har drabbat förskoleverksamheten där sedan Kim Lagerquist tillträdde och startade omorganisationen. Den som nu fyra år senare har lett till att pedagoger säger upp sig i strid ström, att vårdnadshavare är missnöjda och barnen inte får den undervisning och det stöd de har rätt till. 

Vi tänkte att nu, nu har vi ett förskoleborgarråd som vill ta tag i detta, vi har möjlighet att vara med och förändra, att påverka – du verkade vilja barnens bästa.

Men ditt svar gjorde oss besvikna. Du skrev att förskolan är viktig för att bryta segregationen, lägga grunden för det livslånga lärandet och är avgörande för att ge alla barn en bra start i livet. Du skrev att du vill ge mer resurser till förskolan och förbättra arbetsvillkoren för pedagogerna. Där håller vi med dig, och så långt allt väl.

En ny rektor har tillsatts utan att tjänsten har varit utlyst

Men, du avslutade med att skriva ”Jag har nära dialog med ansvariga tjänstemän i den här frågan och följer utvecklingen framåt, det är jätteviktigt att förskoleverksamheten fungerar i hela staden.”

Och så – inget mer. Vi återkom med ytterligare två mail, men utan svar. Så hur går det nu med dialogen? Och varför utelämnar du oss pedagoger? Vi vet att vårdnadshavare har varit i kontakt med dig, men att det inte ledde till något möte. Och vi uppmärksammade dig på att i Rinkeby-Kista är just tjänstemännen en del av problemet. Det senaste är att en ny rektor har tillsatts i Rinkeby Östra utan att tjänsten har varit utlyst.

Både vi och vårdnadshavare kräver avdelningschef Kim Lagerquists avgång. Artikelserien har väckt uppmärksamhet och gett ringar på vattnet lokalt, men du förblir tyst. 

Så nu undrar vi och vill ha svar, Alexandra Mattson, hur tänker du förbättra situationen i förskolorna i Rinkeby-Kista om du inte lyssnar till och tar med pedagoger och vårdnadshavare i arbetet? 

Nio före detta medarbetare
Bilder: Nyhetsbyrån Järva / Maurits Otterloo


Läs mer om förskolan i Rinkeby-Kista:

Print Friendly, PDF & Email