Backhand, fronthand eller tornado? Ahmed Berhan frågar sin motspelare Sharmarke Elmi hur han vill ha sin scenörfil. De spelar käbblande bröder i 8 kvadrat, som visas i vår på Kulturhuset Stadsteatern Husby.

I det svarta scenrummet står en våningssäng. Dekoren föreställer bröderna Ermias och Yosefs lilla rum, som de delar. Brödraparet gestaltas av komikern Ahmed Berhan och Sharmarke Elmi från Tensta. Det är föreställning som med humor i första rummet berättar om brödernas drömmar, bråk och backning av varandra.

För Ahmed Berhan är det andra gången han står på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Husby. Tidigare spelade han i Mizeria av Melody Farshin.

Annons:

– Jag spelar bara när det är mina vänner som skrivit, säger Ahmed Berhan med ett leende. Han känner Murre Gonday via Murres storebröder. På sätt och vis känns därför bröderna i 8 kvadrat bekanta för honom.

Murre och Simon är fantastiska storytellers

8 kvadrat är Simon Matiwos och Murre Gondays första pjäs. När Ahmed Berhan först fick texten kände han sig omedelbart trygg med jobbet, berättar han.
– Murre och Simon är fantastiska storytellers. Man kan hänga med dem i flera timmar utan att själv säga ett ord och inte bli uttråkad, säger Ahmed Berhan.

Ahmed Berhans motspelare heter Sharmarke Elmi. Han spelar lillebrodern Yosef, och kan relatera till rollen utifrån sin egen familj.
– Jag har fyra äldre bröder, så jag har fyra stycken Ermias. Jag jobbar med mitt trauma här, säger Sharmarke Elmi och skrattar.

Det är Sharmarke Elmis debut som teaterskådespelare. Tidigare har han medverkat i SVT-serien Streams. Han berättar att han söker upp tillfällen att stå på scen, för att vässa sina förmågor för det som han mest av allt satsar på: att köra stand-up.

Även om han stått på scen tidigare känns 8 kvadrat som ett speciellt tillfälle. Äntligen är humorn i fokus: han spelar mot en etablerad komiker i en pjäs med ett skämtspäckat manus och mycket fysisk komedi.
– Det känns som mitt första genuina gig, säger Sharmarke Elmi.

Humor och teater har mycket gemensamt, resonerar de två komikerna och skådespelarna.
– Båda är livekonstformer, det är här och nu. Man får energi från publiken, och i standup går man också in och ur karaktärer, säger Ahmed Berhan.

Det känns som en El Clásico-match

Tidigare upplevde Sharmarke Elmi teater som någonting främmande. När han själv börjat spela har konstformen blivit mycket mer konkret för honom. Han berättar om vänners reaktioner på hans skådespelarjobb.

– De frågar mig: ska du spela träd? Ska du vara ballerina? Så tänkte jag också förut. Nu har det blivit mer mänskligt för mig. Jag vill göra så att det blir normalt att säga: ey bro, ska vi gå på teater?

Förväntan är hög inför premiären i mars, som redan är slutsåld. Det känns som en El Clásico-match, tycker Sharmarke Elmi om debuten som skådespelare och som humorist på Kulturhusets scen.

– Jag har tagit mig hela vägen hit, säger han.

Hela vägen från Tensta till Husby?

– Ja, jag åker voi faktiskt. Jag åker förbi hästarna på fältet varje dag. Det känns harmoniskt.

Maria Bodin

Sharmarke Elmi och Ahmed Berhan.
Print Friendly, PDF & Email