Jag fick ett mejl från en förtvivlad förskollärare. Hon berättade om en verksamhet i sönderfall, om en angivarkultur och om chefer som kränker sin personal. Det handlade om de kommunala förskolorna i Rinkeby-Kista.

Efter en tid bestämde vi att ses på ett kafé några t-banestationer från Rinkeby. Hon skulle ta med sig några kolleger, som kunde berätta om samma sak.

Det kom TOLV före detta anställda i Rinkeby-Kista

Det kom TOLV före detta anställda i Rinkeby-Kista. De var barnskötare, förskollärare, rektorer, flera hade varit fackligt aktiva. Sammanlagt har de drygt 270 års yrkeserfarenhet. Men avdelningschefen som tillsattes 2018 har gjort sitt bästa för att bli av med dem.

Tre av kvinnorna, tidigare rektorer och biträdande rektorer, har gått i pension. De framträder därför med namn och bild. De andra nio kvinnorna har alla slutat, men arbetar fortfarande i kommunen, eller i andra kommuner, och de väljer att vara anonyma.

Det alla har gemensamt är en omsorg om den kommunala förskolan. En av förskollärarna konstaterar med djup suck:
”De har kört förskolan i sank och det har gått så fort.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

I morgon publiceras den andra artikeln i serien om förskolan i Rinkeby-Kista. Då handlar det om hur tystnaden spred sig och makten togs ifrån rektorerna.

Print Friendly, PDF & Email