Förtvivlade föräldrar med barn i förskolan kom till mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd på torsdagskvällen. Kritiken mot förskolornas ansvariga chef var skoningslös.
– Vi har inget förtroende för avdelningschefen. Hon behandlar oss lika illa som hon behandlar sin personal.

Den artikelserie om situationen i förskolan som Nyhetsbyrån Järva har publicerat låg till grund för diskussionen. Flera föräldrar påpekade problem med respektlöst bemötande, bristande tillsyn för stora barngrupper och torftiga miljöer för barnen.

En förälder berättade att det saknas en grind på gården till en förskola, så att barnen inte ska springa rakt ut i gatan.
– Vi har sagt till varje dag i ett år, men inget händer. Vi har försökt få till möten och samtal, men varken rektorn eller avdelningschefen är intresserade av dialog. Det kommer hända en olycka snart.

Annons:

Det har pågått ett utvecklings- och kvalitetsarbete i våra förskolor

Stadsdelsdirektören Toni Mellblom besvarade kritiken:
– Det har pågått ett utvecklings- och kvalitetsarbete i våra förskolor och det är uppenbart att alla inte är med på tåget. Det tar tid och det väcker känslor. Vi är ödmjuka inför det vi har läst och hört och vi vill ha en dialog med er som är vårdnadshavare, med våra medarbetare och de fackliga organisationerna.

Föräldrarna var långt ifrån nöjda med svaret.

– Dialog och dialog och dialog, det är det vi har just nu. Vi vill veta vad ni ska göra, rent konkret. Så att vi känner att det var värt att komma hit och ha en dialog med er. Det handlar inte bara om grinden, utan om en hemsk människosyn. Det handlar inte om utvecklingsarbete, utan ni har förstört våra områden. Våra förskolor har varit riktigt bra, men nu flyttar resursstarka människor härifrån på grund av hur det är i förskolorna.

Ni stjäl barnens förutsättningar att få en bra start i livet

– Ni pratar om utanförskap och kriminalitet och det som händer nu i förskolorna är en orsak till det. Problem som ni annars bara skyller på föräldrarna. Ni stjäl barnens förutsättningar att få en bra start i livet.

Toni Mellblom försökte svara en gång till:
– Jag hör vad ni säger. Vi börjar med att ha en dialog, där vi kan sortera de synpunkter som finns. Vi sätter oss ned, tillsammans med er som har barn, så försöker vi enas kring om hur vi ska gå vidare.

På slutet av frågestunden frågade Said Ali varför inte avdelningschefen själv kommenterade de anklagelser som framförts mot henne. Då tog Kim Lagerquist mikrofonen:

– Det är självklart att vi tar in det som ni vårdnadshavare uttrycker. Men det jag behöver för att skapa en annan situation och en annan upplevelse för er det är att vi, tillsammans med rektor som driver och ansvarar för förskolan, sätter oss och pratar. Det vill jag gärna göra med er. Du har kontaktat mig, men i första vändan så är det rektor som behöver ta den frågan. Är ni inte nöjda med rektors svar då går frågan vidare till mig. Det är självklart att jag vill möta dig i det här. En dialog är ju för att vi ska sätta in de åtgärder som behöver göras. Så att det blir bra för barnen och för er som föräldrar, självklart.

Kom inte här och säg att du bryr dig om oss eller våra barn

En av mammorna svarade direkt:
– Det är helt otroligt att du vill ha en dialog nu. När jag har bifogat dig i varenda mejl till rektorn. Jag har sagt till dig att rektorn inte lyssnar och bett dig om ett möte, men inte ens det kunde du. Du har totalt ignorerat mina mejl. Så kom inte här och säg att du bryr dig om oss eller våra barn. Du har skrämt iväg din personal och du skrämmer iväg oss föräldrar också. Om du fortsätter att vara kvar i ditt arbete, då kommer inte våra barn vara kvar och du kommer behöva stänga ner de två förskolorna i Rinkeby östra. Är det vad du vill för Rinkeby?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Avdelningschefen har valt att svara skriftligen och kommentera uppgifterna efter artiklarnas publicering.

Läs mer om förskolan i Rinkeby-Kista:

Print Friendly, PDF & Email
Annons: