Leende grupp kvinnor. Flera har band med texten Tensta Kvinno- och tjejjour.

Tensta Kvinno- och Tjejjour firar 20 år i år. I samband med firandet uppmärksammades Internationella dagen mot våld mot kvinnor, som är idag, av inbjudna talare.

Sahra Bargadle är chef för Tensta Kvinno- och Tjejjour, som ingår i jourernas riksförbund Unizon. Hon inledde firandet i Tensta Konsthall med att berätta om Tensta Kvinno- och Tjejjours tillkomst.

– Jag jobbade på Medborgarkontoret, och antecknade hur många kvinnor som kom och bad om hjälp varje dag. Jag berättade om det för vår chef. Han lyssnade faktiskt, det kan vara svårt att hitta en man som lyssnar. ”Men vi kan inte ordna någon lokal eller pengar”, sade han. Då arbetar vi ideellt, sa jag.

Annons:

I tre år drevs kvinno- och tjejjouren med enbart ideellt arbete. Med tiden fick de ekonomiskt stöd, tack vare hjälp från starka kvinnor, säger Sahra Bargadle och räknar upp bland annat Sirpa Alho, Lisbeth Palme, och Annika Billström.

Sahra Bargadle.

Från uppstartstiden minns Sahra Bargadle motvilja från männen i stadsdelsnämnden.
– De tyckte att det inte fanns kvinnor som misshandlades i Tensta. Man tyckte att jag var en galen, ensamstående kvinna.

Det var en lång väg till att Sahra Bargadle kunde arbeta heltid med jouren, som hon gör nu.
– Jag är så glad för att vi har vuxit.

Hur ser framtiden ut för kvinno- och tjejjouren?
– Nu är det inte längre tabu att tala om våld mot kvinnor, men det är långt kvar. Det är bara att fortsätta kämpa, sade Sahra Bargadle.

Kraftsamla inför framtiden

Under kvällen talade även Olga Persson, ordförande i Unizon och Gertrud Åström, jämställdhetsexpert. Båda tog upp risker som den nya regeringens tillträde kan innebära för jämställdhetsarbetet, och behovet av att kraftsamla inför framtiden.

Sonia Sherefay, styrelseledamot i Tensta Kvinno- och Tjejjour, höll sedan det föredrag som hon håller för föräldrar som är nya i Sverige, för att synliggöra svenska normer för åhörarna.

Kvällen avslutades med tårta.

Maria Bodin

Här kan du komma i kontakt med Tensta Kvinno- och Tjejjour.

Olga Persson.
Gertud Åström.
Sonia Sherefay.
En hand håller en penna mot en tipsrundefråga.
Det var tipsrunda med frågor som rör Tensta kvinno- och tjejjours arbete.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: