Under arbetet med artiklarna om förskolan i Rinkeby-Kista nåddes redaktionen av ett nödrop från förtvivlade föräldrar med barn i förskolan.
”Politikerna måste lyssna på oss! Hjälp oss att göra våra röster hörda!”

Den av föräldrarna som sedan kontaktade Nyhetsbyrån Järva berättade:

– Mitt barn började på förskolan hösten 2018 och då fanns det flera kompetenta förskolelärare. Det kändes bra och vi trivdes. Men sedan dess har det varit sådan personalomsättning. En efter en försvinner förskolelärarna, det har varit stora förändringar och vi får ingen information.

Annons:

Till slut var det bara en barnskötare kvar som hade jobbat länge inom verksamheten, men för bara någon vecka sedan kom beskedet att även hen slutar på förskolan.

– Vi fick ett mejl strax innan där det helt kortfattat stod att barnskötaren, som är den enda tryggheten kvar, ska omplaceras. Den vikarierande förskoleläraren vi har haft har nu sjukskrivit sig, hen pallar inte.

Hur kan man tillåta att det här händer?

Mamman säger att hon pratat med flera av barnets pedagoger i förtroende och hon är chockad över det hon fått höra om deras arbetsförhållanden.

– Jag hade ingen aning om att de mådde så dåligt. Det är fruktansvärt. Och dit lämnar vi våra barn. Hur kan man tillåta att det här händer? Är målet att alla kommunala förskolor i stadsdelen ska stängas? Jag blir så förbannad när jag tänker på hur utsatta barnen redan är i vårt område. Det här är de sista de behöver. Det skulle aldrig tillåtas i Bromma eller på Östermalm

En förälder, som har barn på en annan förskola i Rinkeby-Kista berättar att sonen börjat gråta om morgnarna när han lämnas på förskolan.

– Jag vill inte ha en ny fröken, säger han. Och det är alldeles för ofta en ny människa som tar emot honom numera, det hände faktiskt aldrig förut. Eller i alla fall mycket sällan.

Det är så tråkigt om det här ska förstöra ryktet för den kommunala förskolan

Föräldern sörjer verkligen att det blivit som det blivit.

– Det är så tråkigt om det här ska förstöra ryktet för den kommunala förskolan, för de privata alternativen är absolut inte bättre. Jag har tittat på den statistik som finns, och de privata förskolorna har sämre personaltäthet, färre utbildade pedagoger och inte samma pedagogiska verksamhet. Dessutom har de ingen insyn.

– Och det värsta är att mitt barns förskola har varit så bra. Jag har jämfört med andra kommunala förskolor på olika platser i Stockholm och det är inte bättre i andra områden. Tvärt om. Vi har varit nöjda med personalen, maten och verksamheten. Men nu har det blivit sämre. Personalen har flyttats, många gånger mot sin vilja, och det går ju ut över barnen.

Men försämringen började för ungefär tre år sedan

En ensamstående mamma till tre barn säger samma sak. Hon har sina barn i ytterligare en annan förskola, men i samma stadsdel.
– När jag har berättat för mina kompisar inne i stan, så har de nästan inte trott på det jag har sagt. Vi har haft mindre barngrupper, bättre personal och bättre verksamhet. Om vi hade tre pedagoger på 13 barn, så var de tre på 17 barn i innerstan. Så som vi hade det kunde de andra bara kunde drömma om.

Men försämringen började för ungefär tre år sedan.
– Nu har vi ny personal varje vecka, personalomsättningen är otroligt hög. Det tyder på att någonting är fel. Det blir bara värre och värre.

Han hade trygga vuxna som älskade sina jobb, så är det inte längre

Hon har många års erfarenhet av förskolan i stadsdelen. Hennes äldsta barn började redan 2010.
– Nu är personalen stressad på grund av personalbrist. De nya har inte heller samma kompetens, som vi är vana vid.

Hon säger att de svensktalande föräldrarna från Bromsten flyttar sina barn därifrån, och barnens inomhusmiljö har försämrats.

– När min äldsta gick på förskolan hade han tillgång till de nyaste spelen och de bästa böckerna. Han ville inte gå hem på eftermiddagarna. Han hade också trygga vuxna som älskade sina jobb, men så är det inte längre.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Anna Nygård

Läs också de tidigare artiklarna om förskolan i Rinkeby-Kista: Hur allting började, de tre rektorernas vittnesmål, pedagogerna som inte kunde vara kvar, detaljstyrningen av verksamheten och föräldrarnas oro.

Avdelningschefen har ombetts att kommentera uppgifterna, men har valt svara skriftligen efter artiklarnas publicering.

Läs mer om förskolan i Rinkeby-Kista:

Print Friendly, PDF & Email