sandleksaker och blandade färgpennor

Måste svara på en insändare som upprörde mig till förskräckelse. Jag har till skillnad från dig, anonyma insändarskribent, under alla mina år haft bra chefer/ledare som skapat bra förutsättningar till hög kvalitet på ”mina” förskolor! Du anonyma: hör gärna av dig till mig. Redaktionen har mina kontaktuppgifter.

Grattis! Jag tolkar det i din insändare som att du är en utvald pedagog som står Kim Lagerquist nära, eftersom min erfarenhet är att hon håller hårt på hierarkiordningen. Du ska vända dig till närmaste rektor, det har ju också framkommit i artiklarna från både föräldrar och pedagoger. Dialog är inte en av Kim Lagerquists starka sidor.

Du slår orättvist mot en stor grupp som kämpar

Annons:

Ingen har, vad jag läst mig till eller hört, ifrågasatt Kim Lagerquists intentioner att skapa en bra verksamhet så barnen får en positiv utveckling som du uttrycker i din insändare. Det gör mig upprörd att du använder samma avledande argumentationsteknik som din avdelningschef. Slår mot pedagoger och barnens sårbarhet.

Jag kan inte förstå din argumentation. Det har för mig framkommit tydligt att missnöjet handlar om vägen till en bra verksamhet. Människo- och kunskapsyn och ledarfilosofi är det som protesterna handlar om. Vill du få med pedagogerna i verksamheten är inte härskarteknik och att se ner på pedagoger det som gäller.

Jag tror på en humanistisk människosyn som, om vi ger pedagoger rätt förutsättningar, leder till utveckling. Du slår orättvist mot en stor grupp som kämpar, sliter och töjer sig till det yttersta för att barnen ska få en fungerande tillvaro i förskolan. Du borde skämmas!

Förskolan är en viktig mötesplats där allas människovärde är lika

Visst, det finns problem med pedagoger och ledare som av olika anledningar inte fungerar. Det har så varit sedan jag började arbeta i mitten av 70-talet i stadsdelen. Det finns på de flesta arbetsplatser, inte bara inom förskolan. Det är som jag ser det främst ett politiskt och ekonomiskt problem. Med den enorma utbyggnad av förskolor som varit i stadsdelen har det varit enkelt att få arbeta och få en försörjning. 

Förskolan är en viktig mötesplats där allas människovärde är lika och där vi delar vår kunskap med varandra. Glädje och engagemang ska finnas och naturligtvis ge barnen kunskap för livet!

Karin Karlsson
En stolt fd pedagog som med sorg idag följer stadsdelen. Valde att gå i tidig pension. Droppen blev när jag och en specialpedagogkollega blev kallade till Kim Lagerquist efter ett möte där hon ansåg vi sett sura ut!? 


Läs mer om förskolan i Rinkeby-Kista:

Print Friendly, PDF & Email