Kända artister, kollektivtrafiken och barn som far illa på förskolan – det är några av de ämnen som engagerat flest läsare under året som gått. Men på vår tio-i-topp finns också flera artiklar om helt vanliga människor som på något sätt blivit svikna av myndigheterna.

10. Rinkebysonen Big Fred är död
När den Rinkebyfödde rapparen, komikern och läkaren Big Fred gick bort i november var det en stor nyhet som uppmärksammades i flera medier. I Nyhetsbyrån Järva blev det årets tionde mest lästa artikel.

9. Vad är det som pågår i t-banan i Rinkeby?
Det var den omfattande renoveringen av tunnelbanestationen som gav upphov till frågan i april, och nu när året är slut kan vi konstatera att renoveringen, den pågår än.

Annons:
Annons:

8. Kronofogden tar bilen, som han lånade av en vän
Faysal Hassan hade varit och storhandlat när han blev stoppad av polisen i en godtycklig kontroll. Något som slutade med att Kronofogden hotade med att ta hans väns bil. Berättelsen om en människas kamp mot myndigheterna engagerade många och tog sig ända till riksdagen.

7. Eritreanska festivalen pågår trots protester
På plats nummer sju hamnade en artikel från juli 2022, som blev högaktuell när årets festival attackerades och området runt Eggebygård förvandlades till ett stridsfält med brinnande tält och bilar.

6. T-bana mellan Hjulsta och Barkarby ska utredas
Årets sjätte mest lästa artikel är nyheten om att Region Stockholm beslutat att utreda möjligheten att koppla ihop tunnelbanans blåa linjer med en tvärförbindelse mellan Hjulsta och Barkarby.

5. ”Rinkeby är det närmaste jag kommer ett hemland”
Att Nyhetsbyrån Järvas exklusiva intervju med den medieskygge artisten Yasin skulle kvala in på tio-i-topp-listan kom inte som en överraskning. För Kerstin Gustafsson Figueroa berättade han om nya skivan, relationen till hembyn och de stora livsförändringarna.

4. Killgissningar och spekulationer
En mer otippad topplacering blev det för Asmaa Farahs debattartikel, som bemöter påståenden om att brist på D-vitamin hos gravida, somaliska kvinnor skulle orsaka autism hos ofödda barn.

3. Barnen var hungriga – då låstes kylskåpen
Personalens chockerande vittnesmål från den privata förskolan Torget i Rinkeby, som publicerades i juni, är årets tredje mest lästa artikel.

2. De nekades hjälp på medborgarkontoret
Näst mest läst under 2023 blev artikeln om familjen som blev avvisade när de vände sig till medborgarkontoret i Rinkeby för att få stöd i sina myndighetskontakter.

1. Abdala utvisas eftersom han arbetar för mycket
På första plats, med 92.645 unika läsare, hittar vi slutligen historien om Abdala Afrah Mohamad, som efter 14 år i Sverige fått besked om att han ska utvisas eftersom att han jobbar för mycket. Artikeln om Abdala publicerades i april och blev viral – människor över hela världen läste om den hårt arbetande mannen i Rinkeby. I september intervjuades Abdala återigen i Nyhetsbyrån Järva. Han berättade då om hur hans hälsa påverkats av utvisningsbeslutet, skräcken för att bli hämtad av polisen och sin nya asylansökan.

Tack alla ni som har läst, tipsat och skrivit i Nyhetsbyrån Järva under året. Utan er – ingen tidning.

Redaktionen

Print Friendly, PDF & Email