Ung man sitter i en soffa.

Pistoler, poesi och sex – så heter Yasins nya album som kommer den 28 februari. Han släpper 13 låtar på alla digitala plattformar. Gratis. Precis som han brukar.
– De behöver musiken där ute.

Yasin är i Stockholm några dagar inför releasen och vi ses på ett kontor. Han är affärsman numera, äger hela ledet i sin musikproduktion, och har företag att sköta. Han skriver och släpper låtar hela tiden, men det är drygt tre år sedan senaste albumet, More To Life.

– Det var inte mycket som hade förändrats i min musik då, men titeln More To Life indikerade att det finns mer i livet, att jag hade förändrats.

Annons:

Jag kan inte tillfredsställa alla, fortsätter bara att göra musik

Året därpå, 2021, vann Yasin två priser på P3 Guld-galan, han blev Årets artist och Årets hiphop/r’n’b. Samma år vann han en Grammis för Årets Hiphop. Men han kunde inte hämta sina priser personligen, eftersom han satt häktad misstänkt för stämpling till människorov.

Framgångarna ledde till att det fanns en del fans som tyckte att han inte längre ”var äkta”, samtidigt som andra, Hanif Bali till exempel, inte tyckte att Yasin ens borde få bli nominerad. Yasin rycker på axlarna, väl medveten om att hans priser ledde till en het debatt på kultursidorna.

– Jag kan inte tillfredsställa alla, jag fortsätter bara att göra musik och fokuserar på det.

Vi pratar om alla teveprogram nu som handlar om skjutningarna och om de böcker som skrivits i ämnet. Vi har båda läst en del av dem och ingen av oss är särskilt imponerad.

– Det är många som gör karriär på det som händer, och de vinner priser, men jag får kritik när jag rappar om samma sak.

Det handlar inte om vad du skriver, utan från vilket perspektiv du skriver

Det nya albumet ”Pistoler, poesi och sex” blir annorlunda, eftersom hans liv ser annorlunda ut idag. Numera är han en småbarnspappa som lämnar sin dotter till förskolan om morgnarna.

– Du kommer höra det, på det nya albumet. Men det handlar inte om vad du skriver, utan från vilket perspektiv du skriver. Det är det som kommer att ändras. Förut så var jag i det, jag var den arga killen som sade ”fuck the world”. Nu berättar jag om den killen, för jag själv, jag kan inte stå för det längre. Jag kan inte stå i studion och rappa om skjutningar, när jag lever ett helt annat liv. Jag försöker hitta ett annat sätt att skriva på och göra andra saker.

I höstas deltog Yasin i ett stort europeiskt samarbete. Tillsammans med rappare från Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Storbritannien spelade han in ”No Borders” i Paris. Alla medverkande rappade på sina egna språk, och det verkar vara en trend, något som håller på att förändras. Cherrie och andra artister uppträder också utomlands och sjunger på svenska.

– Ja, vi sätter språket på kartan. Istället för att vika ner sig, och göra det på engelska för att alla ska förstå, så kräver vi att de översätter. Vi uttrycker oss på svenska, på vårt språk. Jag har många lyssnare i Tyskland och Frankrike.

När jag är utanför Rinkeby, då är jag i Sverige

I No Borders, avslutar Yasin sin freestyle med ”Rinkeby for life”. Rinkeby och Västerort återkommer ofta i hans texter.

– Ja, du vet hur mycket jag rappar om mitt område. Det närmaste jag kan komma ett hemland är Rinkeby, där känner jag som om jag är i mitt land. När jag är utanför Rinkeby, då är jag i Sverige. Jag är född där, det är som en nationalitet, förstår du, jag har aldrig varit i Somalia. Och jag vill att det ska hända bra saker i Rinkeby.

Yasin ställer sällan, för att inte säga aldrig, upp i svenska medier. För två år sedan lät han sig intervjuas av SVT. Och i november förra året blev han intervjuad av Victor De Almeida i podcasten Dialogiskt. Expressen har gjort en rewrite av delar av den intervjun, utan att ha träffat Yasin. Men Nyhetsbyrån Järva ger han en exklusiv intervju.

– Ja, jag supportar er, ni jobbar lokalt. Finns det en bra media i mitt område, så påverkar det, om inte mig direkt, så min lillebror, som fortfarande går i skolan där, som fortfarande behöver bättre böcker, en skola med mer resurser. Sådant som ni rapporterar om, och som andra inte rapporterar om, är sådant som faktiskt gör skillnad.

Jag är ingen tonåring längre utan har en familj att försörja

Nu kommer nytt album, ny musik, men kommer det bli konserter i sommar?

– Ja, om polisen låter bli att stänga ner om jag uppträder. Många vill boka mig till de största festivalerna, men alla är lite nojiga. Polisen har varnat en del, men det är bara propaganda. För affärerna är det inte bra, jag är ingen tonåring längre utan har en familj att försörja. Det är stora pengar jag blir bokad för och det är mitt företags trovärdighet som står på spel.

En leende ung man sitter avspänt i en soffa.

Vi har pratat länge och i rummet bredvid sitter flera av hans vänner, som väntar på att träffa honom. Jag börjar packa ihop min dator för att gå hem.

– Vill du höra en låt från nya albumet, frågar han.

Javisst, svarar jag. Han reser sig och går för att hämta en annan lur. Han letar rätt på den låt han vill spela upp, men efter några toner hejdar han sig och stänger av.

– Brukar du kunna höra vad jag sjunger?

Jag medger, att jag brukar behöva lyssna flera gånger, innan texten går in. Har inte riktigt vanan inne.

– Jaha, ja, då får du vänta tills albumet släpps.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email