förskolan torget och ett kylskåp med låsanordning

När Nyhetsbyrån Järva besökte förskolan Torget i Rinkeby gavs ingen möjlighet att ställa frågor till pedagogerna. Men de anställda har, trots hot om repressalier från Tellusgruppens ledning, mycket att berätta.
– Ledningen bryr sig inte om barnen, men det gör vi, säger en pedagog.

Det är en ljus försommarkväll och det går att sitta utomhus och prata, men när samtalet är slut har solen gått ner och det börjar bli kallt. Vittnesmålen är chockerande.

Hur kan det komma sig att flera av de anställda har valt att jobba så pass länge på en arbetsplats där de vantrivs så mycket?
– Vi brinner för de här barnen. De har ofta ganska dåliga förutsättningar i livet och ledningen bryr sig inte om familjerna och barnen. De struntar i hur det ska gå för dem, men det gör inte vi, säger en av personerna som Nyhetsbyrån Järva har träffat.

Annons:

Många rektorer har avlöst varandra sedan Tellusbarn tog över förskolan Torget 2007. Tellusgruppens grundare Narges Moshiri var i början också rektor på förskolan som skulle bli den första i Tellusgruppens imperium. I augusti 2022 kom hon tillbaka som tillförordnad rektor på Torget.
– Då skickades vi tillbaka tio år till Uppdrag granskning-tiden, säger en pedagog som har jobbat länge på förskolan.

Vi har 30 minuter rast per dag, men då får vi inte lämna förskolan

SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade 2014 att barnen for illa på förskolan som bland annat snålade med maten. Tidigare i år publicerade tidningen ETC flera artiklar om förskolan Torget som visar att missförhållandena kvarstår. Personerna som Nyhetsbyrån Järva har träffat menar att allt som framkommit i ETC:s granskning är sant. De beskriver en fruktansvärd arbetsmiljö där rektorn snackar skit om personalen helt öppet och hela tiden kontrollerar sina anställda.

– Vi har 30 minuter rast per dag, men då får vi inte lämna förskolan och gå ut, utan vi måste stanna i personalrummet. Narges är där hela tiden när vi har rast så det är svårt att koppla av om man vill tänka på något annat en stund.

I ett internt mejl den 21 mars i år skriver Narges Moshiri till sina anställda att hon får höra allt som sägs på arbetsplatsen: 
”Det verkar som att turen har kommit till mig den här gången att jag ska vara ämnet att snacka om att jag är snål och skämta om det är långt ifrån uppskattat för som JAG HAR MÅNGA gånger sagt, det ni inte vet är att allt kommer till kontoret och mig och nu påverkar min syn om var och en vilket är mycket tråkigt för ni tappar även mitt stöd som ni hittills haft.”

Hon skriver också att hon är besviken på personalen och att den som inte trivs ska fundera på att söka sig någon annanstans ”där chefen är mycket generösare och att man får allt man pekar på!!”

”Vi gör allt för att få in barn. Barn är pengar”

kylskåp med låsanordning
Kylskåp med låsanordning

De låsta kylskåpen som ETC skrev om syntes inte till när Nyhetsbyrån Järva besökte Torget, men flera anställda bekräftar att förskolans kylskåp förses med magnetiska kodlås eller cykellås så fort kökspersonalen går hem för dagen. Detta efter att Narges anklagat personalen för att stjäla mat när de i själva verket serverat barnen som fortfarande var hungriga. Låsen ska ha införts av Narges Moshiri under en period då förskolan hade en annan rektor som var mer generös. 

Pedagogerna tvingas ofta utföra helt andra arbetsuppgifter än dem som de är anställda för. Det kan handla om städning, reparationer eller ommålning. Och rekrytering av fler familjer. ”Vi gör allt för att få in barn. Barn är pengar.” säger Narges Moshiri i en dold inspelning.

– Narges kunde komma in och säga åt oss att gå ut och rekrytera kunder om hon hade sett att det var få barn incheckade i systemet den dagen. Det spelade ingen roll om det innebar att vi var tvungna att gå ifrån barnen. 

”Kunder” är ledningens benämning på barnen som går på förskolan och deras föräldrar.
– Narges och Bijan ser ner på folk som är arbetslösa, sjukskrivna, vabbar eller har diagnoser. Det gäller både barnen, deras föräldrar och oss i personalen. De ser ner på muslimer också, men ber oss gå till moskén för att hämta fler kunder.

Det var så kallt att barnen kissade på sig

Den ständiga jakten på ökad vinst märks även på andra sätt. De anställda beskriver hur saker kunde vara trasiga, det saknades elementskydd och fanns både fönster som inte gick att stänga ordentligt och andra som inte gick att öppna.
– Narges kunde tränga ihop 30 barn i ett rum för att spara el, släcka lamporna och säga åt oss att säga till barnen att det var mysstund.

– Det var så kallt att barnen kissade på sig. Det är svårt att hålla sig när man fryser och det hände de stora barnen så ofta att vi började tvätta och torka deras kläder, eftersom vi skämdes för att skicka hem dem med kisspåsar varje dag.

Förskolan torgets gård
Förskolan Torgets gård

När problem och säkerhetsrisker inte åtgärdades trots upprepade felanmälningar satte personalen sitt hopp om förändring till Skolinspektionen. Men inför besöket började det hända saker. Allt trasigt skulle lagas och alla element förseddes med skydd. Några av pedagogerna sov till och med över på förskolan natten före inspektionen för att hinna fixa klart allting som de blivit tillsagda att göra.

– När vi fick höra att Skolinspektionen skulle komma tänkte jag att nu äntligen har vi chansen att visa hur det är. Men de pratade bara med två barnskötare och två förskolelärare som alla hade valts ut och godkänts av ledningen. 

När inspektionen sedan slutade med att Torget fick fina omdömen skickade Tellusgruppen ut ett pressmeddelande med rubriken ”Tellusbarn får goda omdömen i Skolinspektionens kvalitetsgranskning av förskolor i socioekonomiskt svagare områden” och en ny massagestol införskaffades till personalrummet.
– Rektorn sade att hon skulle köpa stolen om vi fick bra betyg på skolinspektionen. Men det är ingen som har bett om en massagestol.

Narges säger att föräldrarna ska anlita Nanny by Tellus

Nyhetsbyrån Järvas källor menar att Tellusbarns ledning struntar i vissa av Skolverkets regler för förskoleverksamhet. De vill gärna slippa tillhandahålla barnomsorg under sommaren eller när förskolan har planeringsdagar, trots att de har skyldighet att göra det. 

– Föräldrarna uppmanas att anlita Tellusgruppens företag Nanny by Tellus om de behöver barnomsorg när vi har stängt och försöker skuldbelägga dem som inte kan vara lediga på sommaren. Vi har fått order om att kräva arbetsintyg av båda föräldrarna, men det har vi ingen rätt att göra.

reklambild från Nanny by Tellus
Reklambild från Nanny by Tellus

Enligt Skolverket ska förskolan också ha en beredskap med vikarier, men några vikarier har inte funnits på förskolan Torget på flera år. Inte ens under pandemin. I flera sms-konversationer som Nyhetsbyrån Järva har fått läsa framgår att Narges Moshiri inte respekterar sina anställdas sjukskrivningar. Hon ifrågasätter symptom och hetsar dem att komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt eftersom det är ont om personal.

Många på arbetsplatsen är medlemmar i facket, men de upplever att det har varit svårt att få stöd och hjälp. 
– Facket skulle behöva vara hårdare, men de verkar inte vilja ta konflikten och rektorn blir jättearg när vi pratar med dem.

Personal och vårdnadshavare har tvingats ta avstånd från det som framkommit i artiklarna

Förskolan Torget marknadsför sig som en förskola med språkinriktning, men enligt de ur personalen som Nyhetsbyrån Järva talat med finns ingenting sådant i praktiken. 
– Barnen går här för att lära sig svenska, men det har satts i system att anställa personal som inte kan språket och inte vet sina rättigheter, för att kunna hålla nere lönerna. 

Efter ETC:s granskning har personal och vårdnadshavare på förskolan tvingats skriva under papper där de tar avstånd från det som framkommit i artiklarna. Men enligt personerna vi talat med har föräldrarna inte förstått vad de skriver på och personalen har känt sig tvingade att göra det.

Det är tydligt att de anställda är rädda, den som uttrycker kritik är inte önskad på arbetsplatsen. Att flera i personalen ändå har valt att prata med journalister går att tolka som ett uttryck för desperation som vuxit fram under lång tid.
– Jättemånga föräldrar tar sina barn från Torget. De som stannar gör det antingen på grund av att de är nöjda med enskilda pedagoger eller för att de inte har något alternativ.

Anna Nygård

Läs också del ett i granskningen: Helvete eller en helt vanlig förskola

Print Friendly, PDF & Email