Förskolan Torget och dess grundare på infällda bilder

Tidningen ETC publicerade tidigare i år flera artiklar som granskar förskolan Torget i Rinkeby som ingår i den privata koncernen Tellusgruppen.
– Ingenting av det de har skrivit stämmer, det är en politiskt motiverad kampanj, säger företagets VD Bijan Fahimi.

Det är inte första gången förskolan Torget och Tellusgruppen uppmärksammas medialt. 2014 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Hälsans förskola, som var det dåvarande namnet, hade en minimal matbudget och barnen serverades knäckebröd och vatten till frukost och mellanmål.

Amran Jusuf hade barn på förskolan under några månader 2010. Hon blir fortfarande upprörd när hon pratar om det.
– Det var ett riktigt helvete, helt obeskrivligt. Det första jag reagerade på var att jag inte fick vara med under inskolningen. Min son var fem år då och min dotter bara ett.

Annons:

Familjen var nyinflyttad i Rinkeby och kände inte till området. Barnen hamnade på Hälsans förskola eftersom det var den de blev tilldelade.
– Min son hade gått på förskola innan, så jag visste hur det skulle vara. Alla kanske inte vet det, men jag reagerade. Båda barnen hamnade i samma grupp, det är inte rätt. Det var ingenting som stämde. Personalen pratade persiska, spanska och arabiska med barnen.

Min son berättade att de inte hade gått ut och de hade inte ätit lunch.

– När jag kom för att hämta berättade min son att de inte hade gått ut och de hade inte ätit lunch. De fick bara knäckebröd och mjölk. Barnen var hungriga och trötta och det syntes på deras kläder att de inte hade varit utomhus. 

Amran Jusuf
Amran Jusuf

Amran Jusuf hade flera möten med rektorn som anklagade hennes son för att ljuga.
– Hon sade till mig att jag inte var svensk och att jag skulle vara tacksam. Jag kommer aldrig glömma den kvinnan. Hon hotade mig när jag sade att jag skulle ringa kommunen. Jag tog mina barn därifrån så fort jag kunde.

Kvinnan som var rektor för Hälsans förskola i Rinkeby 2010 heter Narges Moshiri. Hon är tillsammans med sin man Bijan Fahimi grundare av Tellusgruppen och arbetar idag som tillförordnad rektor på förskolan Torget. Samma förskola som den Amran Jusuf flydde från.

Enligt nuvarande personal på Torget har det inte blivit bättre sedan granskningen för nio år sedan. De menar att det snarare är värre nu eftersom fler barn är beroende av bra mat på förskolan när när matpriserna ökar och många familjer har det svårt ekonomiskt. Men för Tellusgruppen går det bra. Företaget börsnoterades 2021 och har de senaste fem åren vuxit med 169 procent.

Personalen hade fått instruktioner i hur de skulle svara på frågor

När Skolinspektionen besökte Torget i januari 2023, som en del av en pågående granskning av förskolor i socioekonomiskt utsatta områden, var det välregisserat. I ETC beskrivs hur personalen hade fått instruktioner i hur de skulle svara på frågor och endast vissa betrodda valdes ut för att prata med utredarna. Uppgifter som Nyhetsbyrån Järva har fått bekräftade av egna källor.

Anna Sundman Marknäs som är ansvarig för Skolinspektionens granskning säger till ETC att de måste lita på att personerna de intervjuar talar sanning och myndighetens slutsats blev att verksamheten på Torget fungerar bra.

Tellusgruppen har två förskolor i Järva. Torget i Rinkeby och Paletten i Husby. De marknadsförs med hjälp av flygblad som personalen får betalt för att dela ut. Där framhålls att förskolorna satsar mycket på språk och kreativitet och att de är avgiftsfria.

Bijan Fahimi
Bijan Fahimi

Bijan Fahimi är VD för Tellusgruppen som utöver förskolorna även omfattar nannyverksamhet, grundskolor och utbildningstjänster. Han säger att Tellusgruppen har tagit bort föräldraravgiften från de av företagets förskolor som ligger i socioekonomiskt utsatta områden för att bidra till en ökad inskrivningsgrad.

– Ingenting av det de har skrivit stämmer, det är en politiskt motiverad kampanj. Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle ha lurat Skolinspektionen. ETC bedriver ingen neutral journalistik, de bygger sin artikel på uppgifter från endast en före detta medarbetare, säger Bijan Fahimi, som tidigare varit riksdagsledamot för Liberalerna.

De blev avskedade på grund av att de varit sjukskrivna

Att ETC bara skulle ha pratat med en tidigare anställd stämmer inte. Tre pedagoger vittnade om missförhållandena på Torget i granskningen. Ingen av dem jobbar kvar längre. De blev avskedade före intervjun på grund av att de varit sjukskrivna, enligt personer med insyn i verksamheten som Nyhetsbyrån Järva har talat med.

Bijan Fahimi bekräftar att personalen får bonus om de rekryterar fler barn till verksamheten. Nyhetsbyrån Järvas källor säger att den som rekryterar ett barn får 2000 kronor, två barn ger 4000 i bonus och för tre barn får man 10 000 kronor. Samma system finns för rekrytering av personal. Lyckas en anställd hitta en barnskötare som stannar sex månader får den 4000 kronor i bonus och en förskollärare som stannar sex månader ger 6000 kronor extra. Ett system som fungerar eftersom personalens löner är så låga, säger Nyhetsbyrån Järvas uppgiftslämnare. 

Bijan Fahimi kan inte svara på vad personalen tjänar på Torget, men säger att det är individuell lönesättning utifrån kollektivavtal. 

Själv har han en månadslön på 105 700 kronor.
– Men då är jag ju VD för ett bolag med över 30 enheter och flera hundra medarbetare. Medarbetarnas lön är bara en aspekt. Vi ger våra anställda möjlighet till inflytande och kompetensutveckling. Många av våra rektorer är förskollärare som har vuxit med oss, så det går att göra intern karriär.

Jag har inte hört att någon klagar på maten överhuvudtaget på Torget

Han håller inte med om att förskolan har dåligt rykte bland föräldrarna i Rinkeby.
– Den skandalen du pratar om var 2014 och bara för att det står i tidningen blir det inte sant. Jag har inte hört att någon klagar på maten överhuvudtaget på Torget eller att det skulle vara för lite. Det har jag aldrig hört talas om.

Bland de föräldrar som Nyhetsbyrån Järva har talat med märks en oro kring verksamheten på Torget. Det har varit märkvärdigt lätt att få förskoleplats där, trots att det finns kapacitet för drygt 100 barn har de knappt 80 inskrivna. Föräldrarna har inte släppts in i lokalerna, inte ens vid inskolningen, så om uppgifterna i ETC gällande mat, lek- och studiematerial stämmer kan de inte svara på. De har skolat in sina barn på gården och fått veta att det är bra så. Även efter pandemin.

Narges Moshiri
Narges Moshiri

Narges Moshiri, tillförordnad rektor på Torget, menar att alla föräldrar har varit inne på förskolan och ätit av maten som serveras.
– Vi bjuder alltid föräldrarna på mat när de är här i samband med inskolningen. Under det år som jag har varit tillförordnad rektor känner jag inte till någon förälder som inte har varit i lokalerna under inskolningen. Ifall några föräldrar inte varit inne på förskolan under inskolningen så kan det ha varit under pandemin.

Narges Moshiri förnekar också att uppgifterna om missförhållanden skulle ha någon grund.
– Det som står i ETC stämmer inte. Vi har väldigt nöjda föräldrar och personalen är också nöjd. Sedan kan det alltid finnas enskilda individer som är missnöjda av någon anledning.

På besök hos Tellusgruppens förskolor

När Nyhetsbyrån Järva ber att få besöka Tellusgruppens förskolor i området säger både Narges Moshiri och Palettens rektor Jurate Wetterberg ja. Ett besök bokas in på Paletten följande dag vid lunchtid. Eftersom Torget ligger fem minuter från redaktionen blir besöket där med endast 20 minuters varsel.
– Ring när du är utanför, säger Narges Moshiri.

Hon verkar stressad och talar om att hon har migrän, men börjar sedan visa runt i förskolans lokaler. Det är nästan förvirrande stort med många avdelningar och rum för den pedagogiska verksamheten. Kontor och tillagningskök finns också. 

Ett rum på förskolan Torget
Förskolan Torget i Rinkeby

Narges Moshiri rör sig snabbt genom lokalerna, nästan rycker upp dörrar och visar demonstrativt upp de olika barngrupperna, köket och personalrummet med en ny massagestol. En mamma skolar in sitt barn och ska snart bjudas på lunch. Narges vill bjuda mig också, det serveras kyckling, men jag tackar nej.

Jag får inte ställa några frågor till personalen

Torget ser ut att vara en ganska vanlig förskola. Det finns leksaker och pyssel som barnen har skapat. I taket hänger tyger och väggarna är fint och färgglatt dekorerade. Jag får inte ställa några frågor till personalen. De är upptagna, säger Narges och jag respekterar det.

Dagen efter besöker jag förskolan Paletten som ligger i bottenvåningen på ett hyreshus i Husby centrum. Där jobbar Jurate Wetterberg som rektor sedan tre år tillbaka. Hon är en av dem som gjort intern karriär, som Bijan Fahimi pratade om. Jurate har varit förskollärare och är ännu inte färdig rektor, men hon går rektorsutbildningen. 

Jurate Wetterberg
Jurate Wetterberg

Jurate Wetterberg säger att hon trivs bättre på Paletten jämfört med de kommunala förskolor hon har jobbat på tidigare eftersom hon har ”bättre kontakt med cheferna” på Tellusbarn. Maten tycker hon är ganska bra. Den levereras varje dag från Kalhäll där Tellusgruppens dotterbolag Tellusfood har tillagningskök.

Både Paletten och Torget har en systematisk meny med en dag i veckan vardera för kyckling, fisk, rött kött, vegetariskt och soppa. Jag blir erbjuden att äta också på Paletten, det är spaghetti med någonting, men nöjer mig med att titta och lukta.

Palettens lokaler känns trånga, med vindlande korridorer och många mindre rum. Även här är det mycket på väggarna och det finns konstnärsmaterial och leksaker för barnen.

Rum på förskolan Pletten
Förskolan Paletten i Husby

Hon berättar att en förskollärare på Paletten tjänar mellan 39 000 och 41 000 kronor i månaden och utbildade barnskötare får mellan 24 000 och 30 000. Arbetsplatsen har kollektivavtal. 

När jag senare träffar några av de anställda på förskolan Torget skrattar de högt åt de påstådda lönerna.
– En barnskötare på Torget tjänar 25 000 efter tio år som anställd här och många har lägre lön än så. Vi kanske borde börja jobba i Husby istället, om inte Jurate ljuger förstås.

Läs också del två i granskningen: Barnen var hungriga – då låstes kylskåpen

Anna Nygård

Skolminister Lotta Edholm, L

Fakta Tellusgruppen

• Dåvarande Hälsans förskola AB förvärvade förskolan Torget i Rinkeby 2007 och grundade därmed det som senare kom att bli Tellusbarn AB.
• Tellusgruppen bildades 2012 som moderbolag för Tellusbarn.
• Tellusbarn har idag 27 förskolor i Stockholm och Uppsala.
• Tellusgruppen har flera dotterbolag. Tellusbarn som driver förskolor, Tellusskolan, Omniglot som erbjuder modersmålsundervisning och studiehandledning till grundskolor och Nanny by Tellus.
• VD för Tellusgruppen är Bijan Fahimi.
• Narges Moshiri är vice styrelseordförande för Tellusgruppen.
• Nuvarande skolminister Lotta Edholm, L, satt i Tellusgruppens styrelse fram till hösten 2022 då hon blev minister.

Print Friendly, PDF & Email