En allvarlig somalisk man i traditionell huvudbonad.

I våras fick Abdala Afrah Mohamad besked att han skulle utvisas efter 14 år i Sverige. Anledningen var att han hade arbetat för mycket. Efter utvisningsbeslutet har han levt i ständig osäkerhet.
– Varje natt är jag rädd att polisen ska komma.

Artikeln om Abdala i Rinkeby blev viral, tiotusentals människor över hela världen läste om hans öde.
– Vänner och bekanta i USA, Saudiarabien, Kanada och Kenya hörde av sig.

Han skakar på huvudet. Han mår inte bra. Hälsan har tagit stryk.
– Jag sover inte, har diabetes och har fått högt blodtryck. Så fort någon ringer på dörren tror jag det är polisen. Det har förstört mitt liv.

Annons:

Men de har inte kommit. Inte än.

Jag ordnade allt, både arbete och lägenhet. Men då kom utvisningsbeslutet

Abdala Afrah Mohamed kom till Sverige 2009, han är somalier från Ogaden och har etiopiskt pass. Han sökte asyl och fick avslag, överklagade och fick ett LMA-kort som gav honom rätt att arbeta i väntan på besked.

Efter fyra år sökte han asyl igen och fick avslag en gång till. Men han hade sina fyra sista siffror och kunde arbeta och försörja sig. Under åtta år arbetade Abdala som städare på olika förskolor i Rinkeby. Med sin lön kunde han hjälpa sin familj, han har snart vuxna barn som studerar i olika länder. När han 2020 äntligen fick ett tvåårigt arbetstillstånd trodde han att han snart skulle kunna återförenas med sin familj.

– Migrationsverket hade sagt åt mig att om jag tjänade tillräckligt och hade ett förstahandskontrakt, så skulle det bli möjligt. Jag ordnade allt, hade god ekonomi, arbete och förstahandskontrakt till en lägenhet. Men då kom utvisningsbeslutet.

Nu säger de att jag ska börja om från början och söka asyl igen

Ett ordinarie arbetstillstånd tillåter bara arbete hos den arbetsgivare som tillståndet gäller. Abdala hade arbetat extra som personlig assistent till ett barn med funktionshinder och därför ska han utvisas.
– Jag har arbetat i åtta år och betalat skatt, men nu säger de att jag ska börja om från början och söka asyl igen. Ingen hade talat om för mig att jag inte fick arbeta extra.

När han fick utvisningsbeslutet förlorade han sina arbeten, från A-kassan fick han inte heller något. Nu måste han söka arbete igen.
– Det är inte lätt, konkurrensen är hård, även de med permanenta uppehållstillstånd är arbetslösa.

Efter 14 år i landet, och många år av ovisshet, har han sökt asyl en gång till. I nästa vecka är han kallad till en ”obligatorisk samhällsintroduktion” på Migrationsverket i Sundbyberg. Han känner en viss oro att gå dit, men har ändå bestämt sig att göra det.
– Ja, jag går dit.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email