En muslimsk man i traditionell klädsel.

Abdala Afrah Mohamad har bott i Sverige i snart 14 år. De senaste två åren har han haft ett ordinarie uppehålls- och arbetstillstånd, men nu ska han utvisas. Anledningen är att han arbetar för mycket.
– Jag trodde det var bra att jag jobbade hårt, säger han.

Abdala Mohamad kom till Sverige i december 2009, han är somalier, men från Ogaden och har etiopiskt pass. När han kom sökte han asyl.
– Jag fick avslag och överklagade.

Annons:

Jag har flera barn och har hela tiden hjälpt dem att försörja sig

I och med att han kunde styrka sin identitet, fick han ett LMA-kort som gav honom rätt att arbeta i väntan på att hans ärende skulle behandlas. Efter fyra år sökte han asyl igen, och fick avslag än en gång. Men med sina fyra sista siffror kunde han ändå arbeta vidare.

Abdala Mohamad är 64 år och har under de senaste åtta åren arbetat som städare på olika förskolor i Rinkeby.
– Jag har flera barn, snart vuxna allihop, som studerar i olika länder. Jag har hela tiden hjälpt dem att försörja sig.

Efter det senaste avslaget från Migrationsverket så bytte han spår. Istället för att söka asyl, sökte han arbetstillstånd. Heltidsarbete hade han ju sedan länge. Så fick han slutligen ett tvåårigt arbetstillstånd. Då trodde han att han äntligen kunde pusta ut.

– Men så fick jag besked om att jag ska utvisas. Anledningen som handläggaren på Migrationsverket angav var att jag har för många jobb.

Hade jag vetat att det var något dåligt, så hade jag låtit bli

Abdala Mohamad har utöver sin fasta anställning som städare även jobbat extra som personlig assistent åt ett funktionsnedsatt barn. Det är inte tillåtet enligt lagen. Ett ordinarie arbetstillstånd är alltid på två år och bundet till endast en arbetsgivare och en position.
– Jag har jobbat för mycket. Hade jag vetat att det var något dåligt, så hade jag låtit bli.

Han skakar på huvudet. Under de senaste åtta åren har han inte fått något slags ekonomiskt stöd från samhället.
– Men skatt har jag betalat hela tiden.

På grund av Migrationsverkets avslag fick Abdala inte fortsätta att arbeta som städare och blev arbetslös. Han försökte då få ersättning från A-kassan, som han betalat varje månad till i flera år.
– Därifrån fick jag ingenting på grund av beslutet från Migrationsverket. Men de fortsätter att dra avgiften på mitt bankkonto…

Nu hotas han med utvisning och vet inte vad han ska ta sig till. Med hjälp av en jurist har han överklagat beslutet.

Efter nästan 14 år vill de kasta ut mig

Abdala Mohamad har precis varit på vårdcentralen när vi träffas. Han har hjärtflimmer och högt blodtryck. Oron gör honom sjuk. Han börjar känna sig rädd att polisen ska komma hem till honom och tvångsutvisa honom.
– Efter nästan 14 år vill de kasta ut mig. Om jag hade någonstans att åka, skulle jag göra det. Men det har jag inte.

I beslutet från Migrationsverket står det under rubriken Därför får du inte förlängt uppehålls och arbetstillstånd först att villkoren för hans föregående arbetstillstånd har vid en helhetsbedömning varit uppfyllda. Men sedan kommer skälen till utvisning:

”Du kan trots detta inte beviljas förlängt uppehålls- och arbetstillstånd eftersom du inte har respekterat begränsningarna för ditt tidigare tillstånd genom att du utöver den tillståndsgrundande anställningen också har arbetat illegalt hos andra arbetsgivare.”

Det som betraktas som ”illegalt arbete” är extrajobbet som personlig assistent

Det som betraktas som ”illegalt arbete” är extrajobbet som personlig assistent, inkomster som han betalat skatt för. Uppgifterna om Abdalas inkomster har Migrationsverket hämtat hos Skattemyndigheten.

Abdala Afrah Mohamads ärende ligger nu hos förvaltningsrätten och väntar på ett avgörande. Hans jurist meddelar att beslutet kan dröja länge, kanske flera månader.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email