Den eritreanska kulturfestivalen på Eggeby gård hann inte ens börja. Våldsamt upplopp och bränder satte stopp för arrangemanget.
– Det är en diktators fest, varför tillåter ni dem att ha en festival, skrek en av männen som beväpnat sig med en träpåk.

Vid 19-tiden rapporterade polisen att totalt 52 personer har skadat under tumultet på Järvafältet under torsdagen.
De 52 personerna har skador av olika slag – från sådana som kräver sjukhusvård till oklara blessyrer och smärta, men oavsett slag av skada så är samtliga är uppsatta som målsägare.

Polis, brandkår och ambulans var på plats. E18 stängdes inledningsvis av i båda riktningar.

Annons:

Klockan 14 idag skulle programmet dra igång, själva invigningen planerades till 17.00 och festivalen var tänkt att pågå under hela helgen. Men strax efter 14 när Nyhetsbyrån Järva var på väg dit, kom rapporter om att det pågick sammandrabbningar på festivalområdet.

Några hundra meter från Eggeby gård, stod några män, som om de var vakter.
– Det är kaos där, de kastar sten mot polisen. Det är folk från hela Europa som rest hit för att förstöra festivalen, sade en av männen.

Den eritreanska kulturfestivalen har anordnats på Järvafältet sedan 1990-talet, och den har varit kritiserad för att gå regimens ärenden.

– Du får gå dit på egen risk.

Framme vid Eggebygård , ungefär 14.20, var flera bränder igång, både tält och bilar brann och tjock rök låg över Järvafältet. Sirener tjöt oavbrutet och polishelikoptern hovrade ovanför.

– Backa, backa, skrek poliser i kravallutrustning.

Vid parkeringen vid stallet hade hundratals män samlats. Många av dem var utrustade med påkar, basebollträn eller hammare. Nyhetsbyrån Järva talade med två av männen, som protesterade mot festivalen. ”Det är en diktators fest”, ”varför tillåter ni detta?”. Båda två kom från Schweiz.

De som protesterat gick sedan i samlad trupp mot Rinkeby. Polisen kom i flera piketbilar, de stängde av vägen och föste bort folk därifrån.

Vid 18-tiden rapporterade polisen att en förundersökning pågår med rubriceringarna våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage.  Inledningsvis påverkades trafiken på E18, men vid 17-tiden var E18 återigen möjlig att använda.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Texten har uppdaterats.

Print Friendly, PDF & Email