En somalisk man i 50-årsåldern, han bär solglasögon, elegant klädd.

Faysal Hassan lånade en väns bil för att storhandla mat. Polisen stoppade honom och eftersom Faysal har skulder hos Kronofogden blev bilen utmätt.
– De beslagtar bilen fast den inte är min, säger han.

Faysal Hassan har bott i Sverige i drygt 30 år. Han är yrkeschaufför, kör både taxi och buss, och sedan en tid tillbaka har han ingen egen bil.
– När min vän reser utomlands brukar jag ta hand om hennes bil. Jag kör henne till Arlanda, hjälper hennes mamma om hon ska handla och så där. Just nu är hon i Kenya, men hon kommer snart hem igen.

I slutet av mars tog han bilen för att åka till Rissne och storhandla på Willys. När han var på väg hem märkte han att en polisbil följde honom.
– De stoppade mig när jag stannat hemma i Rinkeby och ville se mitt körkort. Jag hade inte kört för fort, inte heller kört mot rött, jag hade inte gjort något fel alls.

Annons:

När Faysal ville kliva ur bilen röt polisen åt honom att sitta kvar.
– Polisen uppträdde hotfullt, jag fick inte ens öppna bildörren.

De kunde ju se att bilen inte var min

Faysal Hassan är frånskild och har flera barn. Skulden hos Kronofogden består i obetalt underhåll. Polisen kontrollerade hans uppgifter och även bilens registreringsnummer.
– De kunde ju se att bilen inte var min, men det spelade tydligen ingen roll.

I och med att Faysal Hassan körde bilen anser polisen att fordonet är ”i hans besittning”. Och om han inte kan betala sin skuld före den 18 april, så hämtar polisen bilen.
– Hur kan de göra på det viset?

Faysal Hassan menar att myndigheterna missbrukar sin makt.
– Jag har aldrig tidigare haft problem med polisen, men det är skrämmande hur det har blivit i Sverige.

Bilregistret är bara en komponent

Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, uttalar sig inte om Faysal Hassan, utan om vad som gäller generellt. Han säger att det räcker inte med att bilen står registrerad i någon annans namn.
– Nej, bilregistret är bara en komponent, vi går inte strikt efter det. Det fuskas på alla möjliga sätt. De försöker komma undan sina skulder. Om han har påträffats i bilen flera gånger vid olika tillfällen kan vi anta att bilen är i hans besittning. Med stöd av det kan vi utmäta bilen.

Om beslutet överklagas gör Kronofogdens en första prövning, och då kan bilen lämnas tillbaka inom tre veckor efter att bilen har hämtats. Men går ärendet vidare till tingsrätten, då kan det dröja ännu längre, beroende på hur lång handläggningstiden är.

Faysal Hassan har överklagat Kronofogdens beslut.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: