Foto: Sussie Johansson

Hasret Bozarslan är ”trött men jätteglad”. De senaste dygnen har varit intensiva med galakväll på Cirkus och oro för familjen i Kurdistan som drabbats av jordbävningen. Att hon skulle utses till Årets hetero på QX-galan var inget hon hade räknat med.

– Jag blev jättechockad när de ropade upp mig. Jag hade inte förberett något tal och var helt skakig. Men vilken ära! Det känns jättestort.

Snart har det gått ett år sedan Hasret Bozarslan fick jobbet som projektledare för Järvas mötesplats för hbtqi-ungdomar. Under den tiden har besöksantalet stigit från ett par personer i veckan till sex-sju fasta besökare som kommer varje lördag när de har öppet säger hon.

Annons:

– Det var lite segt i början. Jag har jobbat många år med ungdomar, men aldrig med den här målgruppen. Jag märkte direkt att det här är en utmaning. Men jag tycker om utmaningar.

Det kan vara svårare att komma ut här

Det som från början målades upp som en ny fritidsgård bara för hbtqi-personer på hemlig adress i Järva är i praktiken fortfarande en liten verksamhet som lånar befintliga lokaler en dag i veckan. Hasret har varit runt på skolor i området och jobbat hårt med att försöka locka fler ungdomar till verksamheten.

– Det är inte det att det inte finns folk som är hbtqi i förorten. Det gör det! Men jag tror att det kan vara svårare att komma ut här för en del. Därför har vi affischerat på insidan av toalettdörrarna på skolor och fritidsgårdar för att man ska slippa gå fram till en anslagstavla och kolla mitt bland folk.

Tror du att det hade varit lättare för dig att få ungdomarnas förtroende om du inte varit hetero?

– Ja, jag tror jag hade haft bättre förutsättningar om jag inte var hetero. Men jag är straight, vad ska jag göra åt det? Jag kan inte förstå dem till 100 procent. Jag har inte på mig de skorna. Men jag har många homosexuella vänner och jag brinner för gay rights.

När vi intervjuade dig i augusti sade du att du ville utbilda dig inom hbtqi, hur har det gått?

– Jag går en utbildning hos RFSL nu med målet att alla ungdomsgårdar i stadsdelen ska hbtqi-certifieras. Och så har jag gått en annan RFSL-utbildning för personer som jobbar med ungdomar. 

Hasret Bozarslan hoppas att mötesplatsen ska finnas kvar och växa till en riktig ungdomsgård bara för queers och att det i framtiden ska leda till ett mer öppet klimat där fler vågar synas som de är. Men än så länge präglas verksamheten av diskretion och säkerhetstänk. Den som vill besöka Järvas hbtqi-häng kan kontakta Hasret och hennes kollega (som inte är straight) på Instagram.

Anna Nygård


Relaterade artiklar

Print Friendly, PDF & Email