jättestor blå matta med den vita texten IMAGINE POSSIBLE på

Precis intill den nyöppnade Plåtparken Kista ligger Kista Innovation Park, som invigdes på torsdag eftermiddag med tal, musik och 5G-race.

På plats för att presentera innovationsparken fanns bland andra biträdande finansborgarråd Anders Österberg, S, Johan Thomsson och Sarah Paskota från The Kloud, samt Ericssons representant Rowan Högman. The Kloud, Kista Limitless och Ericsson är de som tillsammans samverkat för realiseringen av Kista Innovation Park. Tanken är att det ska bli en plats där innovation, företagens anställda och lokalbor kan mötas under roliga former.

Förutom att inrymma Plåtparken har den yta som tidigare var grusplan framför Ericsson Studio nu omvandlats till ett område med 2500 kvadrat blå ”testmatta” för olika aktiviteter, en utomhusscen och restauranger. Här ska bland annat demonstrationer av nya teknologiska innovationer kunna äga rum men även idrottsaktiviteter som basket, yoga och dans i samarbete med lokala aktörer.

Annons:

Parken är ett steg i att göra Kista ännu mer attraktivt

Ett par innovationer som visades upp i samband med invigningen var en 5G-racerbana, där den som kör sitter vid en skärm inuti en av containrarna. Genom virtual reality (AX) styrdes en minibil på en bana på den blåa mattan. Direktkommunikationen var möjlig tack vare uppsatta 5G-master.
– Kista är en plats där vi har mer än en tredjedel av våra forsknings- och utvecklingsanställda. Den här parken är ett steg i att göra Kista ännu mer attraktivt, sade Rowan Högman som forskningsledare för 5G-samarbeten på Ericsson.

Inne i en av de närliggande containrarna fanns även odlingsprojekt som med hjälp av AI ska mäta data och förutsäga när mänsklig interaktion behövs. Smart Garden var ett slags växthus och så biodlingen Connected Beehives.

personer invigningstalar på en träscen utomhus
Johan Thomsson, Anders Österberg, Sarah Paskota och Rowan Högman inviger Kista Innovation Park.

– Framtiden finns där vi står nu, om två år vill jag att man ska prata om Kista, sade Anders Österberg i sitt invigningstal.

Det finns mycket utrymme för utveckling här

man dunkar i basketkorgen på stor blå utomhusmatta
Ali Samieipour testar basketkorgen.

Utöver tal fanns det även livemusik, ett påverkanstält med utlottning från The Kloud och möjlighet att testa på olika aktiviteter på plats. En som lyckades sätta några bollar i basketkorgen var Ali Samieipour. Han bor i Järva och har jobbat på Ericsson i Kista två år och välkomnade intitiativet.
– Det finns mycket utrymme för utveckling här, så det är en bra början, sade han.

man i svart jacka står framför lång gata med stadsbild mot horisonten
Anders Österberg.

Nyhetsbyrån Järva fick även chans att växla några ord med biträdande finansborgarråd Anders Österberg efter invigningen.

Hur kändes det här?
– Kul! Det är ett område som gått från en grushög till någonting för boende och de som jobbar här att mötas på. Ett roligare Kista, sade han.

Stockholms stad går in och satsar mer på Järva

Det är mycket prat om Fokus Järva, vad är det egentligen? För oss som inte jobbar med det är det lite svårt att greppa.
– Det är att Stockholms stad går in och satsar mer på Järva, så att vi kan ta tag i saker snabbare.

Har du något exempel?
Bron mellan Rinkeby och Ursvik är ett sådant. Den har dragit ut på tiden, men tack vare Fokus Järva kommer den snart att invigas.

Anders Österberg sade även att Fokus Järva kommer att bli ett politiskt ärende snart, men att mycket handlar om de fysiska och sociala bitarna för stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta (som i och med sammanläggningen den 1 juli blir en).

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email