Elliot Claesson, Markus Eliasson och Cecilia Henriksson.

Sista gruppen med praktikanter för i vår är den största hittills. 19 studenter från journalistprogrammet på Stockholms universitet har precis avslutat sin första vecka på Nyhetsbyrån Järva. Möt tre av de aspirerande journalisterna Elliot Claesson, 21, Markus Eliasson, 28, och Cecilia Henriksson, 21.

Hur känns det att göra praktik? Har ni varit i Järva förut?
– För mig är det första gången i Rinkeby, jag hade mest en bild från nyheter innan, säger Cecilia från Huddinge.
– Det känns mer som att det är på riktigt, svarar Elliot, också från Huddinge.
– Det är viktigt att befinna sig här och inte bara kring Karlaplan nära universitetet. Praktiken är en del av vår kurs i nyhetsjournalistik, där en del var på desken, en på redaktion och sista delen med eget arbete, säger Markus som flyttat till Stockholm från Härjedalen.

Annons:

Jag skulle vilja göra utrikesskildringar om människor som annars inte får höras

Har ni någon tanke om vad vill ni jobba med sedan?
– Jag skulle vilja göra utrikesskildringar om människor som annars inte får höras, men också skriva om naturfrågor, säger Elliot.
– Det mesta har varit kul hittills, men jag kan tänka mig att kanske jobba med grävande journalistik eller socialreportage, svarar Markus.
– Jag är väldigt intresserad av kultur, som körsång och musik, men också om vad som är konst, säger Cecilia.

Ni jobbar ju med olika gräv, vad skriver ni om medan ni är här?
– Sammanläggningen av Järvas stadsdelar, om hur den påverkar folk här och så jämför vi med den senaste sammanläggningen av stadsdelar i Järva 2007, säger Cecilia.
– Fokus Järva i stort och så försöker vi ta reda på vad det innebär mer konkret, säger Markus och Elliot som är i samma grävgrupp.

Journalistik är en perfekt kombination av att vara kreativ och nyfiken på människor

Varför tycker ni att det är viktigt att göra praktik? Och med journalistik?
– Det är bra att testa praktiskt tidigt om man vill jobba med det här. Jag var på väg att börja plugga journalistik redan 2014 men tvekade på grund av branschens osäkra villkor, men nu kände jag att det inte spelade någon roll eftersom det är något som jag är intresserad av och brinner för. Journalistik är en perfekt kombination av att vara kreativ och nyfiken på människor, och en möjlighet att påverka, säger Markus.
– Jag tycker om att skriva, men hade mest sysslat med kreativt skrivande, på engelska, innan. Är inte säker på att jag vill jobba som reporter i framtiden, det verkar stressigt, säger Cecilia.
– För mig handlar journalistik om nyfikenhet att lära sig saker och ge folk en röst som annars inte skulle höras, säger Elliot.

David Johansson

en tjej och två killar ser allvarliga ut framför Rinkeby Torg-skylten
Cecilia Henriksson, Markus Eliasson och Elliot Claesson.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: