Den 23 december 1972 kom Panayotis Hazipavlis kom till Sverige. Han var 23 år och tänkte fira julen i Stockholm.
– Min plan var att resa runt lite i Europa, och hälsa på vänner.
Men han blev kvar och har bott i Tensta i mer än ett halvt sekel. Idag fyller han 75.

Panayotis ser snudd på farlig ut när vi ses. Han har en svart lapp för ena ögat.

– Ja, jag har problem med synen, och ser dubbelt annars.

Annons:
Annons:

På senare år har han haft diverse krämpor, fast han håller ändå ett högt tempo. Men att gå runt med Panayotis i Tensta innebär att stanna med jämna mellanrum. Många känner honom och vill hälsa. Han har varit aktiv i föreningslivet i Järva och Stockholm i decennier. Inte bara i den lokala grekiska föreningen, utan även i Grekiska riksförbundet och i Grekiska skolan i Stockholm. I många år var han engagerad i Tensta basket, en klubb som numera är nedlagd. Många tidigare verksamheter, som spelat en stor roll, som Tensta marknad och Järva rent & snyggt, har han arbetat med.

Han är en lokalredaktörs bästa vän

I Nyhetsbyrån Järva har han medverkat från allra första början. Han är en lokalredaktörs bästa vän; en aktiv samhällsmedborgare som tipsar, agerar och skriver själv. Den som söker på hans namn på Nyhetsbyrån Järva kan se att han förekommer vid 35 tillfällen, inklusive denna text.

Det var han som såg till att toaletterna i Spånga by är öppna även under helgerna, att busshållplatserna på Tenstastråket fått väderskydd och att plaskdammen i Nydalsparken fick vatten. Senast har brevväxlat med PostNord och klagat på att de har tagit bort brevlådan inne i centrum.
– Ja, samtidigt har Sollentuna tre brevlådor inne i centrum och två strax utanför.

Häromdagen fick han svar från PostNord. Det blir ingen ny låda i centrum.
– Nej, de meddelade att under 2024 kommer 4500 brevlådor i hela landet plockas bort.

Kanske är det så att posten ligger Panayotis varmt om hjärtat. När han reste från sin hemstad Rhodos arbetade han på stadens centrala postkontor. Lite senare i livet, när han hade gift sig, fick han erbjudande om att återvända och bli postmästare på en grekisk ö, nära Turkiet.
– Du vet, på den tiden var det borgmästaren, polisen, prästen och postmästaren som var mäktiga.

Han hade en affär i Rinkeby som sålde kristallkronor

Men han reste aldrig tillbaka, utan stannade i Sverige. Här har han arbetat med lite av varje; första tiden lastade han jordbruksprodukter i Värtahamnen, sedan följde tre år på Sweda kassa-apparater i Sundbyberg. Han hade också en affär i Rinkeby som sålde kristallkronor och innan dess var han kylmontör och monterade kylskåp.
– Men jag är ingen mekaniker, utan är bättre på att räkna.

En egenskap som gör honom ovärderlig i föreningslivet, och även anledningen till att han sedan många år hjälper en del av handlarna i Tensta centrum med diverse byråkratiska göromål.

De sista 15 åren i arbetslivet körde han taxi. Men han var han tvungen att sluta i förtid, hälsan tillät honom inte att fortsätta. Då inleddes en lång kamp mot försäkringskassan och olika myndigheter, för att få den ersättning han hade rätt till.
– Jag har vunnit massor med slag, men inte hela kriget. Om du skulle se alla papper, du skulle inte tro dina ögon.

Han är säkert en mästare på byråkrati

Han är säkert en mästare på byråkrati, han har varit God man åt andra i många år. Men inte längre, nu har han nog med egna krämpor och måste ta det lugnt. Jag fotograferar honom framför målningen Människans träd på husfasaden i Tensta centrum, som invigdes 1972. Redan 2020 uppmärksammade Panayotis alla ansvariga om att konstverket borde restaureras inför 50-årsdagen.
– Jag skrev till stadsdelsnämnden och vi skrev om det i tidningen i god tid. Men ingenting har gjorts.

Likadant är det med fontänen i centrum. I en insändare påpekade Panayotis att upprustningen av Tenstagången kostat flera miljoner, men fontänen var utan vatten i sommarhettan.
– Ja, det är samma sak nu. Varför är fontänen utan vatten?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email