Min vän M är 73 år och har alzheimer, diabetes och flera sjukdomar. Jag var tidigare god man åt honom, men hjälper honom fortfarande. Han har en annan god man nu, men behöver mer assistans.

Det händer att han inte hittar hem och han kan ringa mig klockan sju på morgonen och efter 22 på kvällen. Han ringer för att han behöver hjälp eller för att prata. Jag har skrivit till Överförmyndarnämnden om att han behöver mer hjälp, men ingenting har hänt.

Jag skrev till förvaltningen i Spånga-Tensta och berättade. De ställde upp och M fick hemtjänst. Men det räcker inte. Trots att jag slutade i oktober som god man, och trots coronapandemin, så fortsätter jag att hjälpa honom så gott jag kan.

Killen från hemtjänsten hade varken handskar eller munskydd

Förra veckan, en kväll vid 19-tiden pratade jag med M på telefon. Jag sade till honom att stanna hemma för att hemtjänsten skulle komma och laga mat åt honom. Men eftersom han är förvirrad gick han hemifrån ändå. Jag ringde honom han svarade inte. Eftersom jag har nycklar till hans lägenhet gick jag dit och öppnade åt hemtjänsten.

Killen från hemtjänsten frågade mig vad han skulle göra åt M, sedan gjorde han smörgås och gick. Han hade varken handskar eller munskydd.

Jag kokade ägg och värmde bönor åt min vän. Jag var rädd. När jag gick hade M inte kommit hem ännu.

Jag har skrivit många gånger till myndigheterna att M måste tas om hand. Vad mer kan jag göra?

Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email