Imran, eller imranskitchen, är tillbaka med ett smarrigt kycklingrecept med en marinad av xawaash, somalisk kryddmix och färska grönsaker.
– Ramadan och att bryta fastan med familjen betyder väldigt mycket för oss då det är en helig månad där vi alla muslimer satsar extra mycket på att göra goda handlingar, säger Imran Mohamoud.

Under denna månad brukar många anstränga sig för att bli bättre människor och mer spirituella.
– När det gäller det kulinariska så brukar doften i huset förändras. Dofter av rätter som tillagas specifikt under denna månad. Maten som tillagas i ett somaliskt hushåll under ramadan varierar och alla kulturer har sina egna maträtter som tillagas under denna heliga månad. Vi brukar ofta tillaga samosa, bur – eller mandazi som det också kallas – och som jag delade med Nyhetsbyrån Järvas läsare tidigare.

Annons:

Xawaash är en somalisk kryddmix

Det somaliska köket har olika grytor och typer av kött som tillreds olika. Receptet som Imran gjort är med en hel kyckling marinerad i xawaash och tillsammans med färska grönsaker. Xawaash är en somalisk kryddmix som Imran blandat ihop helt från scratch.
– Xawaash innehåller oftast korianderfrön, kummin, kryddnejlika, gurkmeja, paprika, svartpeppar, ingefära och i flera fall även kanel, kardemumma och muskot. Jag använde mig av alla ingredienser som passade utan att göra kycklingen allt för kryddig. Kryddmixen kan liknas vid cajun och curry, säger han.

Imran skapade det här receptet för att göra något lättillgängligt och samtidigt få användning av den goda kryddmixen.
– Det här är en hel kyckling som tillagas ganska lång tid i ugnen, men det är värt det. Ytan är krispig och marinaden gör kycklingen smakrik och mör. Insidan blir riktigt saftig. Det här är en riktig smaksensation.

Han rekommenderar starkt att testa receptet.
– Det är redan ett av mina favoritrecept hittills. Det kräver lite tålamod, sedan serverar man det tillsammans med kryddat ris och chilimajonnäs.


Recept

Ingredienser:
En hel (cirka 1,5 kilo) kyckling

Marinad:
2 dl yoghurt
En halv gul lök
En halv paprika
4 msk vatten
3 msk tomatpuré

Xawaash:
1 msk kummin
1 msk koriander (pulver)
2 tsk gurkmeja
1 tsk peppar
1 tsk salt
2 tsk ingefära
3/4 tsk nejlika

Tillredning

  1. Blanda ihop xawaash med yoghurt i en skål.
  2. Blanda vatten, paprika, tomatpuré och lök i en blender eller stavmixer tills det blir en tunn juice.
  3. Lägg till paprika- och lökjuicen med xawaashmixen och nu har du din marinad.
  4. Skär ut den del av kycklingen som inte ska användas (nacken på mitten) och det som blir över.
  5. Lägg till kycklingen till marinaden och smeta in alla delar inklusive under skinnet. Marinera i 7 timmar (över natten för starkast smak).
  6. Sätt på ugnen på 175 grader Celsius i förhand och lägg sedan till kycklingen på en oljad plåt för att rostas i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie i cirka 30 minuter. Ta sedan bort foliet och grilla på högsta temperatur i 1 minut för att få en finare yta.

Tre tips från Imran

Hur snabbt kycklingen tillagas varierar beroende på ugn, så håll lite koll under tiden för att få ytan så fin som du vill.
Inre temperatur av kycklingen ska vara 75 grader. Mät temperaturen i den tjockaste delen (som lår eller ben).
När du sätter in kycklingen i ugnen kan du ha grönsaker under för att förstärka smaken (om du önskar det).

Krista Sirviö

Imran Mohamoud.
Print Friendly, PDF & Email