Imran Mohamoud är en 16-årig kille som gillar att både baka och laga mat. Därför har han startat instagramkontot Imrans Kitchen. Där blandas enkla recept med kryddor från pakistanska affären i Tensta.
 – Jag vill att alla ska kunna laga käk och jag vänder mig främst till unga, säger han.

Imran är född och uppväxt i Järva och idag går han första året på Spånga gymnasium. Han vill laga olika rätter från olika matkulturer och inte allt för svåra rätter.
 – Mina föräldrar har alltid lagat mat och är matintresserade. Så jag har sett både mamma och pappa fixa till många olika maträtter. Jag öppnade mitt konto redan år 2020, men började ordentligt under 2021. Jag vill kunna vara mer aktiv så att jag kan småningom öppna upp kanal på youtube. Nu behöver jag bara koncentrera mig att lägga upp ett bra schema så att jag hinner både med det och skolan.

Matlagning följer med dig genom hela ditt liv

Han vill inte krångla till det utan att folk ska kunna använda de kryddor de har hemma. 
 – Det ska inte vara för svårt att göra goda maträtter. Många som kollar på min kanal är unga människor. Målgruppen är oftast unga somalier i Norden, men jag vänder mig till alla. Jag älskar koriander, indiska kryddor såsom garam masala och kummin. Många gillar indisk mat och min favoriträtt är Chicken Ticka Masala. Sedan har vi en somalisk rätt som heter Anjeera och den är också poppis.

Framtidsplanerna för Imran är att hitta olika samarbeten och bli ännu mer aktiv på nätet.
 – Jag vill säga till unga killar i orten att det inte är svårt att hitta enkla recept på nätet och att matlagning är mycket mer än en hobby. Matlagning följer med dig genom hela ditt liv. Man blir mer allmänbildad och lär sig om andra kulturer. Jag gillar att kolla på konton som Khadijas Kitchen, Tasty och Camilla Hamid för att de är fantastiska och inspirerande. Och det är väldigt enkelt att följa deras recept, säger han.

Krista Sirviö

Ett enkelt recept på pizza med extra ost.

 – Om du är sugen på en ostig pizza som är enkel att göra är detta receptet för dig. Otroligt god pizza toppad med mozzarella och oregano, säger han. 

DEG
12,5 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
6 dl mjöl
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker

SÅS
200 g krossade tomater (passerade)
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk socker
2 tsk oregano

Garnering
200 g mozzarellaost
oregano

1. Smula jästen i varmt vatten.
2. Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda i ca 4-7 minuter. Lägg degen i en stor skål, täck över och låt den jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
3. Finhacka vitlöken och stek den i olivolja.
4. Blanda i tomatpurén och blanda sedan i övriga ingredienser till såsen. Låt det koka upp och sedan sjuda i cirka 20 minuter, rör om ibland medan det sjuder.
5. Låt pizzasåsen svalna innan du använder den på pizzan.
6. Sätt ugnen på 250 °C
7. Kavla ut degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
8. Bred såsen på pizzadegen och toppa med osten.
9. Grädda den i ugnen tills den fått bra färg.

Dadelkaka

Dadelkakan är en hälsosam efterrätt som görs av mjuka dadlar.
– Som du mixar för att göra till en slags smet och sedan använder du andra ingredienser för att göra kaksmeten. Den kan ätas med bär eller frukter men bara vispgrädde går också bra. Det är en lite tung dessert så den passar efter att du har ätit middag lite senare under dagen. Den fungerar även som mellanmål då den är god, bra för kroppen och mättande, säger han.

Recept och ingredienser
1 kopp dadlar (jag använde 18-19 dadlar)
6 dadlar grovt hackade
1 kopp vatten
6 msk smör rumstempererat
1 kopp socker
2 ägg
1,5 kopp universalmjöl/maida
1/2 tsk bakpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Koka 1 dl dadlar med 1 dl vatten tills dadlarna är mjuka och mjuka i cirka 2-3 minuter. Mixa till en slät smet. Ställ åt sidan för att svalna helt.
2. Vispa ihop smör och socker tills det blir ljust och pösigt. Tillsätt äggen och vispa till krämigt.
3. Lägg i dadelmassan och blanda väl. Sikta ihop bakpulver, bakpulver med allroundmjöl.
4. Tillsätt detta mjöl till dadelsmeten lite i taget. Vik försiktigt in med en spatel. Blanda i vaniljessensen och de hackade dadlarna. Överför denna smet till en smord kakform.
5. Grädda i en uppvärmd ugn på 180 grader i cirka 40 till 50 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. Servera varmt över te eller med ett glas mjölk.

Print Friendly, PDF & Email