Imran vill laga rätter från olika matkulturer. Han tycker att alla ska kunna laga god mat och baka. Han startade sitt konto på instagram, imranskitchen, för två år sedan och det har växt mycket sedan dess. Han introducerar nu somalisk mandazi, som är ursprungsnamnet på swahili, men som även kallas bur på somaliska.

 – Mandazi är en mycket uppskattad bakelse i somaliska samhället, speciellt under högtider som Ramadan, säger Imran.

Hans familj har gjort detta recept i åratal och det är en del av deras kulturarv som de är stolta över att förvalta. 
 – Mandazi är inte bara enkelt att göra, men det är också en bakelse som alltid sätter ett leende på ansiktet på dem som provar den.

Annons:

Mandazi är en somalisk donut, mjuk, söt och har en lätt smak. Den är gjord på en enkel deg med med bland annat kardemumma och den friteras tills den får en gyllene färg. 

 – Det som gör munken så speciell är att den är fluffig och söt, något som gör att det är svårt att sluta äta. Den passar också väldigt bra ihop med en kopp varmt somaliskt te´, säger han.

Det finns flera olika varianter av munken och detta är en somalisk variant. Varje land har sin egen twist på det ursprungliga receptet som finns i länder såsom i Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda och Zimbabwe.

 – Somalisk donut är unik eftersom den har en annan form och en annan smak jämfört med andra varianter. Den är oftast tjockare och med mer sötma i och kryddigare smak.

Recept

0,5 matsked torrjäst
0,5 dl vatten till jästen (rör i varmt vatten)
0,5 tsk socker till jästen
5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 ägg
0,5 dl vatten
3 msk olja

Så här gör du

1. Blanda torrjäst, vattnet och sockret till jästen i en skål, blanda och låt ligga i några minuter.

2. Blanda de torra ingredienserna till degen i en skål och skapa sedan ett hål i mitten för äggen, oljan och vattnet.

3. Blanda ihop allt och knåda till en slät och lite stickig deg.

4. Låt jäsa i rumstemperatur, eller lite varmare miljö, i cirka 50 minuter.

5. Flytta över till ett oljat bord och kavla ut degen jämt så att den är runt 1 cm.

6. Skär ut den till medelstora former, precis som du vill.

7. Hetta upp en rejäl tjockbottnad panna med frityrolja och fritera varje mandazi så att den blir jämt gyllenbrun. 

8. Servera med te´ eller annan dricka och passar även att pudra munken med socker.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email