Två skidåkare i skidspåret, kvällstid med lampor på.

I fjol lärde sig drygt fem tusen Järvabor åka skidor på Spånga IP. Det är skidspåret på löparbanan perfekt för; inga backar och inga svåra kurvor. Spåret är första steget mot den verkliga prövningen – Vasaloppet.

Nästa steg var att åka på skidläger i ett skidcenter. Det gjorde Rinkeby Runs nio flitigaste skidåkare i fjol.

Det tredje steget mot Vasaloppet var att delta i en liten tävling. Det steget tog Noah, Tsehay, Johanna och Ulrik i onsdags. De lånade skidor på Spånga IP och samlades på Rinkeby torg. Därifrån gick de 3 kilometer till tävlingen Norrskidan på Sundbybergs konstsnöspår i Ursvik; genom skogen med skidor och stavar i händerna.

Skidspåret i Ursvik snirklar sig fram och tillbaka i skogen

Skidspåret i Ursvik snirklar sig fram och tillbaka i skogen och det var upplyst av starka strålkastare på tre ställen. Överallt flög grönklädda skidåkare fram i vad som kändes som övermänsklig fart. Sundbybergs IK är ju en av Sveriges ledande klubbar inom längdskidåkning. Ändå, eller kanske just därför, välkomnades Rinkeby Runs skidåkare glatt av alla funktionärer. Sundbyberg må vara en elitklubb, men här finns inte minsta spår av elitism. Skidtränaren Daniela Profir strålade av glädje när hon såg åkarna i Rinkeby Run-jackor. 2016 var det Daniela som lärde Rinkeby Runs första omgång skidledare hur man lär ut skidteknik.

Åkarna från Rinkeby Run var knappast långsammast, men långt ifrån snabbast

Barn och motionärer fanns också i skidspåret, så åkarna från Rinkeby Run var knappast långsammast, men långt ifrån snabbast. Efteråt pratade Johanna, Tsehay, Noah och Ulrik om hur roligt det var. Ulrik har åkt både Vasaloppet och Engelbrektsloppet, men tyckte det här var bland de trevligare loppen. Det var ju så enkelt och smidigt. Det var också kul att kunna hälsa på vännerna lite då och då, eftersom spåret går i slingor där man ser varandra. (Se bilden längst ned där Ulrik i svag utförsbacke hejar på Noah som åker uppför.)

Mårten Westberg

Fakta: Att åka i Sundbybergs konstsnöspår är gratis för ungdomar men kostar 100kr för alla över 20 år.
Medlemmar i Rinkeby Run som vill pröva Sundbybergs konstsnöspår får låna utrustning (det kostar 10kr att bli medlem).

Skidtävling i mörker, belysning.
Ulrik hejar på Noah.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: