Montage: Rokeya Begum värmer mat och Bothaina Safi fyndar kläder
Rokeya Begum värmer mat och Bothaina Safi fyndar kläder

Måndag eftermiddag. Det är fullt av folk i Tensta träff. Några spelar musik utanför entrén, där inne sitter folk och fikar medan kläder, skor, böcker och leksaker byter ägare i freeshopen och barnen springer upp och ner för trapporna.

Föreningen Geesguds skördefest arrangerades som en del av den rikstäckande klimatvecka som just nu pågår. Under veckan hålls aktioner och möten på en mängd olika platser från Luleå i norr till Lund i söder. I Tensta var det fokus på barnen och deras framtid.

Rokeya Begum värmer maten
Rokeya Begum värmer maten

Rokeya Begum har lagat mat hela dagen. Flera hundra portioner av grönsaksgryta, linser med spenat och ris. Fantastiska dofter sprider sig i det lilla köket på övervåningen när hon värmer på kastrullerna.
– Jag älskar att laga mat och alla var nöjda i planeringsgruppen när jag tog på mig ansvaret att fixa middagen. Jag har handlat allting och stått i köket sedan i morse. Det var lättare att laga maten hemma där jag har alla mina kryddor och kastruller.

Annons:

Hon har bott 28 år i Tensta och jobbat många år i områdets skolor och förskolor. Nu är hon områdesledare för Rädda barnens verksamhet i Järva och därigenom medarrangör för festen.

Rokeya instruerar de andra kvinnorna i köket hur mycket som ska läggas upp i varje skål så att maten ska räcka till alla gästerna och inget ska behöva slängas. Det kommer serveras sambosas också. Vegetariska, liksom allt annat den här kvällen.

Nere vid ingången har fullständigt kaos brutit ut i samband med att fiskdammen öppnat. Men efter en stund av trängsel och skrik lyckas alla barnen rada upp sig i en lång kö som sträcker sig bort mot simhallen på andra sidan Pilparken. Den annars så populära ansiktsmålningen blir nästan bortglömd en stund. Hennatatueringarna har en lite annan målgrupp.

Ett rum har inretts som en loppis, med kläder på galgar och bord, skor och grejer på golvet. Ingenting kostar pengar utan det är bara att ta det man vill ha och behöver.

Bothaina Safi i freeshopen
Bothaina Safi

Tenstabon Bothaina Safi har gjort många fynd.
– Jag har hittat massa grejer här. Inte bara till mig själv utan också till mina barnbarn och grannar. Det är många som saknar kläder. Jag är så glad att jag kom hit idag. Det är viktigt med återbruk och jag brukar själv tänka på att lämna sådant som jag inte använder till loppis.

Det börjar närma sig middagsdags och den stora salen fylls av människor i alla åldrar som köar för att smaka på Rokeya Begums grytor. Hon har räknat rätt och maten räcker till alla.

Ayan Mohamed, ordförande för Geesgud och två av föreningens styrelseledamöter Hodan Hassan och Hassan Mahamud är nöjda med kvällen. Föreningen har en stark förankring i Tensta och de är inte förvånade över den stora uppslutningen.

Hodan Hassan, Ayan Mohamed och Hassan Mahamud
Hodan Hassan, Ayan Mohamed och Hassan Mahamud från Geesgud

Geesgud riktar sig framförallt till mammor och barn och brukar ofta arrangera utflykter, studiebesök och andra sociala tillställningar. Mammorna hör också till de som brukar nattvandra och sedan början av året har de vid flera tillfällen allierat sig med Rebellmammorna som manifesterar för klimaträttvisa. Som ett led i klimatkampen driver också Geesgud stadsodling i pallkragar i Spånga by och utanför Tensta träff.

Skördefesten avslutades med gungig blues om klimatkrisen när XR-bandet tog plats på scenen. De spelade låtar om giriga företag och en fin visa om en av bandmedlemmarnas 1,5-åring och fick publiken att sjunga med.

XR-bandet på scen
XR-bandet på scen

Om någon tvivlat på klimatrörelsens ställning och förankring i förorten är det nog dags att tänka om.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email