Foto: Elvira Glänte. Bokomslag: Sara R. Acedo

Författaren Elise Karlsson har inlett ett ambitiöst romanprojekt med utgångspunkt i orten där hon växte upp. Mats Leander har läst den första delen i Rinkebysviten.

Det är 70-tal. Bostadsbristen som plågat Sverige i decennier är bortbyggd. Rinkeby är nybyggt med fina välplanerade lägenheter. Många kan första gången i livet bo med centralvärme och varmvatten. Men röster höjs redan om avlägsna enformiga miljonprogramsgetton. Det finns inte ens tunnelbana, man får åka timvis med buss och klafsa i lera för att ta sig dit. Fast folk strömmar till från när och fjärran.

Och en som senare ska växa opp i Rinkeby är Elise Karlsson Och nu har hon skrivit romanen Det finns liv här (Natur & Kultur 2023), första delen i en planerad serie om Rinkeby.

Boken befolkas av en brokig skara, typisk för orten och tiden

Än så länge dominerar infödda svenskar, men inslaget av folk från andra länder växer. Boken befolkas av en brokig skara, typisk för orten och tiden, bland andra tjejkompisarna Rosa och Yeldiz. Yeldiz mamma vill flytta tillbaks till Turkiet, men det vill inte pappan. Yeldiz är ambitiös och pluggar, men Rosa nobbar gymnasiet.

På SFI-kursen utanför ABF träffas Joseph från Kenya och Dexter, en svart amerikan som glidit runt i Europa med sin altsaxofon och hamnat i Rinkeby för att hälsa på Kai, men han får inte bo hos henne. Dexter får barn med Julia, men drar vidare med sin musik. Men Joseph hittar Ann-Sofi och får en son med henne, Ann-Sofis kompis Kai som har en bortadopterad unge blir ihop med chilenska Valentina som har en son med Enzo som försvunnit i tidens strömmar.  

Och alla kämpar de med sina liv i glädje och sorg i Rinkeby. Den som var med minns sitt 70-tal. Det är nummerskivor på telefonerna. Ett par äldre personer har bestämt sig för att jobba ända till 67, fast pensionsåldern just har sänkts till 65. Man bygger fortfarande välfärden i Sverige. Men vi har fått vår första borgerliga regering sedan före kriget. Och det finns mörka moln vid horisonten. 

Elise Karlsson skildrar ömsint samspelet mellan personerna i boken

Möten och demonstrationer avlöser varandra: 
– Ropen skalla! Dagis åt alla!
En hjärtefråga för sossarna och Ann-Sofi och Joseph, medan Kai och hennes sambo är mera intresserade av de internationella frågorna. Pinochet har tagit makten i hennes hemland och när Margret Thatcher vinner valet i Storbritannien gråter Valentina hejdlöst och otröstligt.

Elise Karlsson skildrar ömsint samspelet mellan personerna i boken. När vi lämnar dem är de samlade till fest, medan raketerna smäller över Järvafältet och 1979 blir 1980. Det ska bli spännande att se hur deras liv går vidare, i synnerhet för oss som bor på Järvafältet. 

Mats Leander
Foto: Elvira Glänte
Bokomslag: Sara R. Acedo

Elise Karlsson är född 1981 och uppvuxen i Rinkeby. Hon arbetar som författare och förläggare och skriver ofta med ett samhällskritiskt klassperspektiv. Det finns liv här är hennes tionde bok. Elise Karlsson har belönats med Samfundet De Nios Julpris och Vinterpris. Hon skriver litteraturkritik i Svenska Dagbladet.

Print Friendly, PDF & Email