Ardo Warsame

Aldrig trodde väl de som flydde till Sverige från krig och förtryck att de här skulle få se sina söner skjutas på gatan. Att Sverige skulle bli ett av världens mest repressiva och ojämlika länder. Men framtiden är här nu, frågan är vilka som stannar.

Ardo Warsame kom till Sverige 1996 och har sedan dess varit aktiv i föräldraråd, Somaliska kvinnors kulturförening och som nattvandrare. Hon är mamma till fem barn, varav fyra själva har egna barn nu.

Ardo jobbar som fritidspedagog på en skola i Rinkeby, pratar ofta med föräldrar och föreläser ibland. Hon möter många som är oroliga och besvikna över situationen i Sverige. Många som pratar om att flytta.

Annons:

– Jag känner många som har flyttat och kommit tillbaka och några som flyttat och stannat. De som har kunnat stanna hade en långsiktig planering med utbildning, jobb och en färdig business där innan de åkte. Det är det som krävs.

Jag ser stor skillnad mellan när våra barn växte upp och nu

– Ofta är det mammorna som åker medan pappan stannar kvar för att försörja familjen. Många verkar lite förvirrade. De är inte nöjda här, men sedan blir det inte som de har tänkt sig och när de kommer tillbaka har barnen missat jättemycket i skolan. Det är därför jag brukar betona att det behövs en bra plan. 

Ardo förstår att många föräldrar känner sig otrygga i Sverige. Under sina många år i skolvärlden har hon träffat de flesta av områdets unga killar som sedan har skjutit varandra. Brist på stöd och förebyggande åtgärder är hennes analys av orsaken till tragedin.
– Jag har jobbat med 75 procent av de här killarna och kände dem väl. De hade alla bokstavsdiagnoser och fick inte den hjälp de hade behövt.

– Jag ser stor skillnad mellan när våra barn växte upp och nu. Nu är allt dyrare, det är ett stressmoment som många föräldrar upplever att de inte har tillräcklig tid med sina barn. Min man jobbade heltid i skift och var borta mycket, men jag hade möjlighet att jobba 60 procent under tiden de var tonåringar.

Jag kom inte hit för att söka mat eller bidrag

Nu är barnen stora och Ardo och hennes man sitter vid matbordet och pratar om hur de ser sin framtid.
– Det lyser i Somalia, men inte här. Jag tror vi kommer att ha bättre möjligheter där borta. Jag brukar skoja med mina svenska kompisar och säga att de är välkomna till oss där. Det är många svenskar som är oroliga också. Allt det här med ”vi och dom” ökar och det är det jag hatar. Jag har flyttat från mitt eget land på grund av det.

Planen var aldrig att stanna länge i Sverige. Max fem år. Men allt förändras och det som först var främmande blir till slut vardag.
– Jag kom inte hit för att söka mat eller bidrag, jag jobbar och betalar skatt. Då vill man verkligen känna att jag lever här och mina barn är svenska. När vi är i Somalia säger folk att mina barn är europeiska men när de är här kallar man dem invandrare. 

– De har frågat mig vad de ska säga när folk frågar var de kommer ifrån, då säger jag att de ska svara ”jag kommer från min mammas mage, jag har inte kommit från någon annan stans”.

Ardo säger att hon alltid har velat återvända till Somalia, men det politiska läget förstärker hennes längtan efter hemlandet.

Ingenting är ditt. Du ska bara flytta härifrån

– Man skyller allt på invandrare, men jag är invandrare och jag har inte gjort någonting fel. För mig är alla människor lika. Oavsett hudfärg, religion, var du bor och lever så är du en människa. Det är inte ljust här. Ingenting är ditt. Du ska bara flytta härifrån.

Samtidigt är hon noga med att det både finns många bra saker och bra människor i Sverige. Att alla hennes barn har kunnat utbilda sig är ett exempel.
– Jag har sagt att alla ska ha minst en utbildning. Och det har de. Det är tur, för har du kunskap, då kan du både flytta vart som helst eller välja att stanna och förändra.

Ardos framtid är ljus. Hon har hopp och vågar tro att utvecklingen i Somalia är på rätt väg.
– Afrika kommer att bli lite bättre och jag vill gärna vara där då, för att bli en del av det.

Anna Nygård


Läs också:

Zeyneb vägrar vara tacksam: ”Folk kommer flytta”

Are hör hemma i förorten: ”Alla pratar om att lämna”

Soar vill förändra: ”Att lämna hade varit lätt för mig”

Print Friendly, PDF & Email