Evin Ahmad och Ayaan Ahmed
Evin Ahmad och Ayaan Ahmed (Bilder: Skärmdump från SVT)

Både Evin Ahmad och Ayaan Ahmed blev vinnare när Kristallen 2023 delades ut på måndagskvällen. Skådespelarna prisades för sina insatser i Snabba Cash där Evin Ahmads porträtt av Leia blev årets kvinnliga huvudroll och Ayaan Ahmed som spelar Nala fick årets biroll.

Ayaan Ahmed har tidigare pratat om utmaningarna under inspelningen av Snabba Cash och hur hon påverkades av att filma våldsamma uppgörelser och skjutningar samtidigt som liknande händelser pågick nära inpå i hennes vardag.
– Att spela Nala gav mig väldigt mycket ångest. Det var så sjukt att komma hem till Tensta efter en inspelning och höra helikoptern om det hade varit någon skjutning.

Det var en synbart tagen skådespelare som tog emot kristallstatyetten på galan och tackade sina skådiskollegor och sin mamma.
– Wow, det här är min första gång så bear with me. Nervositeten är här uppe, sade Ayaan och lade handen på halsen som av pryddes ett stort glittrande guldsmycke.

Annons:

Jag gillar att utmana och vara lite rebellisk

Evin Ahmad har nominerats till Kristallen tidigare för rollen som Leia men fick nu priset med motiveringen ”Evin Ahmad hittar med sin starka närvaro hela tiden nya mänskliga lager och nyanser, i en roll som är så kluven mellan två världar och som utsätts för extrem press för att lyckas balansera ambitioner och relationer.”

– Jag försöker kanske porträttera de kvinnor jag själv har saknat att se och jag gillar att utmana och vara lite rebellisk, sade Evin.

Precis innan programledaren Mark Levengood hann avsluta intervjun och gå vidare i programmet tog Evin Ahmad ordet igen.
– Jag skulle bara vilja säga en sak lite kort. Förra året var det 62 personer som dog i skjutningarna och i år är det över 30 personer. Jag skulle vilja dedikera det här priset till alla mammor, pappor, bröder och systrar som har förlorat någon.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email