ayaan ahmed i tensta

Skådespelaren Ayaan Ahmed slog igenom stort med Snabba Cash för ett par år sedan, men hon är inte helt nöjd med hur orten framställs i serier och på film. Nu vill hon använda sitt konstnärsskap för att skapa förändring.

– Hej, det är du… Jag har sett dig på tv. Din karaktär var fett bra. 
Det är en ung tjej i Tensta som kommer fram till Ayaan Ahmed för att ge beröm. Ayaan ler stort och tackar.
– Vad gullig du är! 

Det händer ofta att hon blir igenkänd på gatan, det kan vara lite jobbigt ibland men det låtsas hon inte om. Ödmjuk och älskvärd är ord som passar bra för att beskriva den 23-åriga skådespelaren. I blommig sommarklänning och utsläppt hår är hon ljusår från rollen som gangstern Nala i Snabba Cash som gjorde henne rikskänd över en natt.

Annons:

Ayaan Ahmed föddes år 2000 i Somalia och kom till Sverige med sin mamma som åttaåring. De placerades i Kiruna och Ayaan som aldrig hade sett snö var tvungen att provsmaka eftersom det såg ut som socker. 

Fantasin tog slut när vi kom till Sverige

– Jag var en drömmare som barn och hade massa osynliga karaktärer runt mig, men fantasin tog slut när vi kom till Sverige. Det var så mycket intryck. Det var mycket med Migrationsverket och allt sådant också.

Ayaan fick börja skolan och lärde sig läsa och skriva för första gången. På svenska. Efter två år i Kiruna flyttade de ner till Tensta och började successivt hitta hem i det nya landet.
– Efter ett tag kunde jag landa och då kom den gamla Ayaan tillbaka. 

Hemma i Somalia hade de filmer på VHS-kassetter. Ayaan kollade mest på Tom och Jerry och Mr Bean, medan hennes mamma föredrog inspelningar av somaliska teaterföreställningar från 1980-talet. Pjäserna gjorde intryck på lilla Ayaan, hon säger att hon alltid har vetat att hon ville bli skådespelare.

– Men mamma sade alltid att jag måste ta studenten i första hand. Jag gick vård och omsorg, det var enkelt och tryggt att bli klar med en utbildning. Mamma sade ”bra, nu kan du bli sjuksköterska. Bli barnmorska!”

Hon är undersköterska, men har bara jobbat sex månader inom vården

Ayaan skrattar. Hon är undersköterska, men har bara jobbat sex månader inom vården. Vid varje tillfälle som gavs under gymnasiet gick hon på castings för olika filmer och serier. När hon fick rollen som Nala var det bara några månader kvar till studenten och hennes mamma sade okej.

Två säsonger senare är Netflix-serien Snabba Cash ett fenomen. Rollen som Ayaan Ahmed spelar var från början skriven för en man, men Musse blev Nala och Ayaan hade inga problem att övertyga tittarna med sin skoningslösa hårdhet och coola charm. 

– Jag som konstnär ser karaktärerna i serien som produkter av sin miljö, jag ser dem som offer. Snabba Cash är väldigt rå, väldigt mörk. Det kanske inte är så mörkt i verkligheten, men det här är fiction, det är underhållning och det ska vara mörkt. 

Som barn och tonåring i Tensta såg Ayaan ingenting av det mörker som porträtteras i serien. Hon pratar istället om gemenskapen och glädjen som hon tycker utmärker området.

ayaan ahmed i tensta

– Jag blir ledsen över att majoriteten av alla filmer och serier som handlar om förorten är som Snabba Cash, Top Dog eller Bullets. Vi har så mycket mer. Därför känns det så viktigt vad jag väljer att göra framöver. En dag ska jag skriva och producera en film som berättar en annan historia.

Det enda sättet för mig att uttrycka mina känslor är via konsten

Hon har gjort en film redan. Hon beskriver den som ”en kortfilm om en tjej och hennes fyra sinnen”. Ayaan har skrivit manus, regisserat och spelar alla roller.
– Den kom till under en mörk period i mitt liv. Att spela Nala gav mig väldigt mycket ångest. Det var så sjukt att komma hem till Tensta efter en inspelning och höra helikoptern om det hade varit någon skjutning.

– Det enda sättet för mig att uttrycka mina känslor är via konsten. Jag hade så många frågor som ingen människa kan svara på. Det är bara livet som kan ge svar.

Filmen är i princip färdig, men när och var den kommer visas är inte bestämt. Ayaan har inte ens varit helt säker på att den ska visas.
– Men jag tror jag kommer dela med mig av den. Det kändes som att bli av med en tyngd när den var klar.

Exakt vad som gjorde att Ayaan Ahmed drabbades av ångest efter sitt genombrott säger hon inte, men varken drömmen om att bli skådespelare eller det faktum att hon nu är det har varit oproblematisk. 

Jag hade inga somaliska, eller ens svarta förebilder när jag växte upp

– Det finns mycket normer jag måste anpassa mig efter, som muslimsk, afrosvensk tjej från förorten. Massa saker jag blivit programmerad till som ung. Men jag är glad över att vara en somalisk kvinna som är med på Netflix. Jag hade inga somaliska, eller ens svarta förebilder när jag växte upp och jag undrade alltid varför.

– När jag var liten och såg svarta kvinnor på film var det mest amerikanska produktioner. De kanske spelade någons baby mama, en langare eller strippa. Eller terrorist.

Ayaan Ahmed verkar lite ansvarstyngd. Det är viktigt med representation och hon vet att många ser upp till henne.
– Det finns så mycket mer som kan skapas här och det ligger inte i någon annans händer. Jag ska inte ge upp mina drömmar.

Under uppväxten undvek hon att prata om sina drömmar eftersom många var så ifrågasättande.

– När jag sade att jag ville bli skådespelare sade de direkt ”Jaha, ska du ha sex på film? Ska du visa upp dig naken?” Det gjorde att jag inte var bekväm med att prata om det. Men jag har kommit över det nu, eftersom Snabba Cash togs emot så bra. Det är så fint att det är just mig de kollar på. Det är en vacker sak.

Jag älskar förorten och jag älskar Sverige

I höst börjar hon spela in en ny serie, allt är fortfarande hemligt, men framtiden är ljus. Fram till dess försörjer sig Ayaan Ahmed som dramapedagog på Läslandet, en förening som jobbar för att få barn att läsa mer genom interaktiv teater utifrån olika böcker. Hon bor i Tensta – igen.

– Jag testade att flytta hemifrån och bodde ett tag i Hammarby sjöstad, men jag klarade inte av det. Det var ensamt och jag är enda barnet så det känns bättre att bo här med mamma, så kan vi hjälpas åt med hyran också.

Det har blivit dags att runda av. Ayaan köper en dricka på Elicias kiosk, insisterar på att betala också för min och tipsar om tunnbrödsrullen på Gott gott grillen. Vi går mot Blå huset för fotograferingen. 

– Det händer mycket tunga grejer här. Och så är det blått. Som Somalias flagga och Sveriges. Jag älskar förorten och jag älskar Sverige. Det här är mitt hem.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email