Onsdag till fredag klockan 10 till 15 denna vecka höll Tensta konsthall ett av sina gröna kollon för barn. De fick lära sig grunderna i odling på konsthallens egen kolonilott, bland annat med att sköta myntaplantor i pallkrage och att odla tomater.

När Nyhetsbyrån Järva kommer till kolonilotten på Järvafältet är också SvD Junior på plats med ett par journalister. Det är snart lunchdags och de åtta barn som deltar i kollot börjar bli otåliga i värmen. Under tiden som SvD tar bilder småpratar jag med konsthallens föreståndare Fahyma Alnablsi. Hon ser till att vattna myntaplantorna i en pallkrage samtidigt som några av barnen börjar skvätta vatten på varann och vill att hon ska ge dem en kalldusch med vattenslangen. Fahyma får lugna dem och säger att hon inte vill att någon ska bli sjuk.

Under ett litet skjul sitter två ungdomar och chillar. De är sommarjobbare som hjälper till på kollot och i konsthallen tre veckor. Båda är bosatta i närheten.
– Vi hjälper till på grönt kollo, hjälper kunder i konsthallen och så städar vi ibland, säger Wail Mohammed Sadik, 16.

Annons:
en kille och en tjej tittar in i kameran ståendes på plankor i en kolonilott
Wail Mohammed Sadik, Hjulsta, och Sara Ibrahim, Tensta.

Det är första gången han sommarjobbar på konsthallen, men för Sara Ibrahim, 18, är det andra året.
– Det känns bra, säger hon och ler.

En del har inte möjlighet att åka någon annanstans

Fahyma förklarar varför det är viktigt att barnen på kollot får lära sig att odla.
– Först och främst för att lära sig tålamod, säger hon.

Sedan säger hon att det också är bra att barnen lär sig att bara ta det som behövs. Genom att delta i processen förstår de mer om arbetet bakom det som serveras.

kvinna i hatt och flicka i huvudduk vattnar tomatplantor
Fahyma Alnablsi och Gala Al Shams, 10, hjälps åt att vattna tomatplantorna.

Men det är också för att unga ska ha kontakt med naturen.
– Att vistas ute har lugnande effekt på en del barn, förutom att det är roligt. En del har inte möjlighet att åka någon annanstans på sommaren.

Under de åtta år som gått sedan Tensta konsthall fick tillgång till lotten har det även blivit en social mötesplats. Personer som deltagit i Fahymas verksamheter och till exempel föräldrar till barnen brukar ibland komma hit för att hjälpa till, umgås och grilla.

På fredagen fortsatte deltagarna på det gröna kollot med att odla vid Tensta konsthall och som avslutning blev det även en uppvisning i afrikansk dans.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email