Fahyma Alnablsi framför tensta konsthall

Tensta konsthalls outtröttliga samhällsförbättrare Fahyma Alnablsi har utsetts till Årets eldsjäl av ABF Stockholm. I motiveringen lyfts hur hon med värme och kreativa idéer har lyckats inkludera och göra skillnad i många människors liv.

Trots att det inte är första gången som Fahyma Alnablsi prisats för sitt engagemang blev hon överraskad när beskedet om ABF stipendiet kom på mejlen.

– Jag kunde inte tro mina ögon när jag läste det, men det gör mig så stolt och glad mitt i all den sorg som vi befinner oss i nu. Några av mina bästisar har dött på grund av pandemin och situationen i mitt hemland Syrien är fortfarande katastrofal.

Annons:
Annons:

Jag kämpar från mitt hjärta för att hjälpa de som är nyanlända idag

2020 utsågs Fahyma Alnablsi till årets Järvahjälte av tidningen Mitt i för sitt engagemang med att lära ut svenska och hjälpa nyanlända i samhället och nu har hon tilldelats stipendiet Årets eldsjäl som delas ut av ABF Stockholms kulturfond. Förutom titeln får stipendiaterna också en symbolisk summa, men Fahyma Alnablsi bryr sig inte om pengarna.

– Jag kämpar från mitt hjärta för att hjälpa de som är nyanlända idag och jag är stolt över att vara en förebild. Om du är kvinna eller man, gammal eller ung spelar ingen roll, oavsett kan du påverka i samhället. Men jag är extra stolt över att jag som kvinna får uppskattning för mitt arbete.

Varje tisdag sitter hon själv på Tensta konsthall, utrustad med visir, munskydd och handsprit och tar emot människor som behöver hjälp med svensk byråkrati och kommunikation med olika myndigheter.

Fahyma Alnablsi kom till Sverige 1993 och berättar att hon redan från början var noga med att inte bli isolerad i hemmet. Trots att hon hade små barn att ta hand om och försörja och ännu inte behärskade språket såg hon till att komma ut, ta kontakt och prata med människor. Ett av sina första jobb i Sverige fick hon som cirkelledare i arabiska på ABF.

Vad ska vi göra med all poliskontroll? Vi behöver kunskap och utbildning

– När ABF hade lokaler i Tensta gick jag flera kurser där. Det är mycket som fanns här då som inte längre är kvar. Coop, Nordea, Arbetsförmedlingen, SFI, Komvux i Hjulsta och nu vill de sälja Tensta träff och gymnasiet. Det gör mig så ledsen. De säljer allt och ökar kontrollen från polisen. Vad ska vi göra med all poliskontroll? Livet handlar inte om kontroll, vi behöver kunskap och utbildning.

Att hjälpa kvinnor att komma ut och delta i samhället är viktigt för Fahyma Alnablsi. Hon vill visa att det är möjligt att ta plats, göra skillnad och vinna priser utan att göra avkall på vare sig sin kultur eller sin religion.

– Jag är en vanlig kvinna, inte släkt med någon minister eller uppsatt person men folk lyssnar med mig och media pratar med mig. Det är ett tecken på att Sverige är en demokrati. Vi klagar ibland, men det finns en frihet i grunden. Jag skulle verkligen vilja tacka alla som har stöttat mig genom åren, både den tidigare och nuvarande personalen på Tensta konsthall. Skriv det är du snäll.

Motiveringen från ABF Stockholm lyder:

– Fahyma Alnablsi har med outtröttligt engagemang lett språkcaféet på Tensta konsthall under flera år. Fahyma, som själv är Tenstabo och har bakgrund i Syrien har undervisat i svenska för både asylsökande och personer som av andra anledningar inte deltar i SFI. Språkcaféet flyttar under sommarmånaderna ut till Järvas kolonilotter och flera gånger om året görs utflykter runtom i Stockholm.

– Med sina kreativa idéer och en otrolig värme har Fahyma lyckats inkludera personer i aktiviteter och gjort skillnad i många människors liv.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email