Den här veckan ordnas ett grönt dagkollo för barn mellan 7 och 16 år. Barnen får lära sig grunderna för odling, och de få så fröer och plantera plantor i pallkragar utanför konsthallen.
– Det kom många barn igår, plantorna kom snabbt i jorden, säger George Chamoun, konstpedagog i Tensta konsthall.

På tisdagen stod en utflykt till konsthallens kolonilott på programmet. Ett tiotal barn samlades på Taxingeplan klockan 11, och promenerade tillsammans ner till lotten på Järvafältet. 

Fahyma Alnablsi, föreståndare på konsthallen, berättar vad som växer här och visar komposten. Där hamnar allt ogräs som rensas bort, och blir till ny jord. Hon säger att hon inte kunde någonting om odling, när hon först kom till kolonilotten 

Annons:

– Men jag har lärt mig mycket. Jag pratar med grannarna här, och många är jätteduktiga och har bra tips, säger hon. 

Ali som är 15 år, kom till Sverige från Pakistan för bara ett år sedan. Han berättar att han går till konsthallen nästan varje dag. Idag hjälper han till att fixa fram mellanmål till de yngre barnen. Det blir saft och smörgåsar. Han säger att han gillar att ha något att göra, och att han vill öva på språket så mycket han kan.
– Jag började i åttan när vi flyttade hit, jag har pluggat svenska väldigt hårt för jag vill verkligen klara nationella proven i nian. Jag har till och med skrivit några krönikor, säger han.

Det är viktigt att förstå var maten vi äter kommer ifrån

Gruppen samlas runt George, som visar och förklarar. Han säger att det är viktigt att förstå var maten vi äter kommer ifrån. Han visar ett ogräs som växer jättefort, och sprider sig mycket om man inte rensar bort det.
  – Titta på den här växten, det är inte det gröna vi ser ovanför jorden som man äter, det är själva roten som är jordärtskockan, säger han.

Barnen hittar krusbärsbusken, och smakar på bären. Sidra som är 12 år, har kommit hit med sina syskon Zeinab, Ali och Mohammed. Hon berättar att deras pappa är en av dem som har hjälpt till att bygga odlingslådorna som finns här. 
  – Det är roligt med naturen, mycket bättre än att bara sitta hemma och hålla på med mobilen. Jag vill lära mig att odla frukt och grönsaker, säger hon.

Det finns ett bekymmer, området saknar en toalett

Alla som vill får hjälpa till att vattna, och de får lära sig vilka olika sorters grödor som växer här. De hittar lök, vitlök, persilja, krusbär och till och med vindruvor. Ett äppelträd står i ena hörnet av kolonin.
 – Jag älskar att vara här, på sommaren stannar jag ibland till sent på kvällen. Men det finns ett bekymmer, området saknar en toalett, säger Fahyma.


Annika Skarf

Odlingskursen pågår onsdag och torsdag den här veckan, klockan 11-13.

Print Friendly, PDF & Email