Årets upplaga av Konstverandan fokuserar på att sy draperier till en hel vägg i konsthallens klassrum, som håller på att renoveras.
– Alla som vill är välkomna att komma till oss och sy, säger Muna Alyaqoobi, ansvarig för kvinnokaféet.

Varje tisdag, onsdag och torsdag klockan 12-15 hela sommaren, kan den som vill besöka Tensta Konsthall och vara med och skapa. I år är det stora projektet att sy draperierna. Anna Nordström från Hemslöjden i Stockholms län berättar att de jobbar med lappteknik också.
– Alla kan inte sy själva draperierna på maskin, så de får sy ihop lappar för hand. Det blir olika mönster beroende på vilken form det är på mallarna, och vilka tyger som används. Kanske blir det ett helt draperi, kanske en applikation på ett annat tyg, säger hon.

Hoppas att fler upptäcker att vi finns

Annons:
Annons:

Muna Alyaqoobi sitter vid symaskinen och hanterar vant den stora mängden tyg. Hon berättar om kvinnokaféet, som håller till i konsthallen året om.
– På vintern träffas vi antingen här, eller gör olika utflykter. Vi brukar besöka muséer och tygaffärer, säger hon. Vi har drivit kvinnokaféet i sex år nu. Det kommer kvinnor från bland annat Farsta Strand, Sundbyberg och till och med Södertälje för att vara med. Vi välkomnar alla, och hoppas att fler upptäcker att vi finns, avslutar hon.

Ute på verandan hjälper Anna Nordström Fernanda, 7 år, att klippa till tyg med rätt mått för den mall hon har valt. Att sy lappteknik passar även de yngsta deltagarna.
– Jag ska hitta åtta olika tyger för att göra det mönster jag vill, säger Fernanda.


Annika Skarf

 

Muna Alyaqoobi som driver kvinnokaféet i Tensta konsthall
Print Friendly, PDF & Email