På torsdagskvällen samlades omkring 90 personer i Husby för att enas emot de föreslagna hyreshöjningarna på 12 procent från flera fastighetsägare i Sverige och som nu förhandlas om. Initiativtagare till stormötet var Norra Järva stadsdelsråd och som arrangerade tillsammans med tre lokala hyresgästföreningar, Ort till ort Husby och med stöd av Hyresgästföreningen Järva.

Innan ”stormötet” inleddes på Folkets Husby hölls ett kort torgmöte utanför. Där framförde trion som fanns med vid demonstrationen på Medis den 15 oktober 2023 några sånger.
– Vi har kallats ”kamratorkestern”, säger sångaren Ellen till Nyhetsbyrån Järva och musikerna William och Leonard skrattar med.

Sedan höll Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd en kortare appell där han berättade att stormötet skulle fortsätta inomhus efter att de som ville fått värma sig med lite kaffe och fika.

Annons:

Ni vet alla om varför vi är här, eller hur?

På utsatt tid, klockan 18.30, hälsar han alla välkomna inne i stora salen.
– Ni vet alla om varför vi är här, eller hur?

En presentation följde med representanter för arrangörerna. De satt längst fram på några stolar vända mot publiken. Mohamed Said från LH Balla backen, Fardosa Ismail från LH Bergengatan, Ayaan Muhamud från LH Runstenen samt Osman Aden och Magnus Jönsson från Ort till ort fick alla säga några ord.

Mohamed Said förklarade bakgrunden till att de nu protesterar. Låginkomsttagarna tvingas betala för krisen, samtidigt som fastighetsbolagen vill fördubbla sin vinst.
– Både privata och allmännyttiga tänker nu på samma sätt. Vi accepterar det inte!, sade han.
– Vi måste kämpa, tillsammans kan vi göra nåt, sade Ayaan Muhamud.

De tycker att det kan bli obehaglig stämning

Under mötets gång fanns bland annat representanter för olika hyresgästföreningar i Stockholm på plats, inklusive personer som deltar i förhandlingar med de kommunala bolagen samt gentemot de privata, men också lokalpolitiker som Aweis Abdulkadir från S-föreningen i Husby-Kista, Mohamed Nuur, ordförande för Vänsterpartiet i Tensta-Rinkeby-Spånga och representanter från Socialistiskt alternativ. Ingen från stadshuset syntes till.
– Vi hade bjudit in Karin Wanngård, Clara Linblom och Åsa Lindhagen, men de har meddelat att de inte kan komma. De tycker att det kan bli obehaglig stämning och har bjudit in oss till ett annat möte efter, sade Arne Johansson.

Sedan sade han att det nu är upp till bevis att den rödgröna majoriteten sätter ned foten.
– Politikerna sitter i styrelserna i de kommunala bolagen. Det är ett ansvar som de inte kan smita ifrån.

Vi vill inte ha hyreshöjningar, vi kräver hyresstopp

Budskapet till S, V, Mp verkade vara ”dags att leverera”.
– Vi vill inte ha hyreshöjningar, vi kräver hyresstopp.

Som inbjuden gästtalare delade Yngve Sundblad erfarenheter från tidigare protester. Yngve är ordförande i både hyresgästföreningen Södermalm och i förhandlings-delegationen för Svenska bostäders hyresgäster. Han menade att arbetet försvårats nu när förhandlingarna sker med alla tre kommunala bolag tillsammans. Budskapet var att det går att påverka, men att Sverige saknar politik ”för att hålla emot ordentligt”. På ett liknande sätt framförde Ann-Margaret Livh och Elisabeth Härlin från hyresgästföreningen Järva och den lilla delegation som direkt förhandlar med de privata fastighetbolagen sin ståndpunkt.
– De har gått ut med ett krav på 12 procents hyreshöjningar. Det är nåt som vi absolut inte kan acceptera! sade de och möttes av åhörarnas applåder.

De hävdade att de flesta fastighetsägare har en vinst på 28 procent per hyreskrona.

Familjer med dålig ekonomi tvingas välja att betala hyran framför att köpa mat till barnen

I ett mer personligt tal varnade den lokala S-politikern och småbarnsföräldern Aweis Abdulkadir för konsekvenserna av de föreslagna höjningarna.
– Jag är själv uppvuxen här, jag känner att det här är gränsen, man gör så att familjer med dålig ekonomi tvingas välja att betala hyran framför att köpa mat till barnen.

Om de prioriterar maten förlorar de bostaden och i förlängningen barnen, resonerade Aweis. Socialen får mer att göra och kriminaliteten skulle öka.
– Det här är större än hyreshöjningar, sade han.

Att höjningarna inte bara är en ekonomisk fråga var något som konferencieren Arne Johansson återkom till när han skulle runda av kvällen, men innan det en och en halv timme långa mötet var över påmindes deltagarna om att det här bara var början.
– Det här är ett avstamp för aktionerna under november månad.

Stormötet i Folkets Husby var som Nyhetsbyrån Järva tidigare har rapporterat en av flera etapper inför och under november månad då hyresförhandlingarna ska vara klara. Den 22 november kulminerar aktionsgrupperna med en demonstration utanför budgetfullmäktige i Stadshuset, dit hyresgästföreningar från hela Stockholm väntas komma. Den 11 november kommer utdelning av flygblad ske vid tunnelbanan.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email