Den lokala hyresgästföreningen (LH) Balla backen stod igår värd för en gemensam plakat- och banderollverkstad i gårdslokalen vid Trondheimsgatan 36. Nyhetsbyrån Järva kikade in för att se vad som är på gång.

Just nu pågår hyresförhandlingarna för 2024. På flera platser i Sverige har Fastighetsägarna gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 procent. Hur de allmännyttiga bolagen svarar är ännu inte känt. Några av flera som mobiliserar emot de planerade höjningarna är LH Balla backen i Husby och igår hade de gemensam plakat- och banderollverkstad samt styrelsemöte inför de kommande aktionerna.

Ett tiotal personer hade samlats i gårdslokalen på torsdagskvällen och enligt Arne Johansson, styrelserepresentant för Balla backen, var kvällens verkstad en av flera mobiliseringsetapper som sker inom de närmsta veckorna emot hyreshöjningarna.

Annons:

I vad som snarare blev ett samordningsmöte fördelades ansvarsområden inför lördagens aktion då de ska stå på gångbroar i Husby för att sprida information om mobiliseringen och stormötet på Folkets Husby den 26 oktober.
– Hur många termosar har vi? sade Arne Johansson, som också är ordförande i Norra Järva stadsdelsråd.

”Verkstan” handlade också om när de skulle sätta upp affischer så att de får sitta kvar så länge som möjligt, vem som delar ut flygblad på vilken gata och om någon kunde tänka sig att prata i mikrofon på nästa veckas torgmöte som äger rum strax före stormötet.

En man markerar ut bokstäver på en banderoll.
Adolfo Ovalle.

Adolfo Ovalle från Akalla höll sig mer i bakgrunden och måttade med noggrannhet ut var bokstäverna på den vita banderollen skulle målas medan de andra pratade. När konturerna på texten markerats ut med svart tusch fick han assistans från ett par av de andra. Tillsammans målade de i bokstäverna med svart och orangeröd färg.

Bakom mobiliseringens och banderollens paroll ”Vi kräver hyresstopp” står LH Balla backen, LH Runstenen, LH Bergengatan, Hyresgästföreningen Järva, Ort till Ort och Norra Järva stadsdelsråd.

David Johansson

Stormötet i Folkets Husby hålls den 26 oktober klockan 18.30 med ett torgmöte innan från klockan 17.30.

Print Friendly, PDF & Email