man med vingar i eldshow
Teater Sláva under invigningsceremonin för Kista världsmusikfestival 2023.

Nu är årets världsmusikfestival inledd och kommer att pågå med konserter och dansföreställningar runtom i Stockholm till och med den 29 oktober. På onsdagen hölls invigningsceremoni utanför och i Kista galleria.

Bitande oktoberkyla hindrade varken framträdandet från Teater Sláva eller de förbipasserande att uppehålla sig ute på Kista torg. Framför konstverket mitt på torget hade eldskålar och facklor tänts och en svårdefinierad mix av tidig musik, folkmusik och kulning ekade mellan husen.

Teater Sláva.

Under 15 minuter utförde Teater Sláva vad som närmast kan beskrivas som en höstritual, där elden och sången fick kalla på och samsas om uppmärksamheten. En man och en kvinna från Teater Sláva kröntes med varsin fackelkrona och följde varandra i en jaktliknande uppvisning, till publikens förtjusning. Sedan tågade gruppen in i gallerian ledd av Slávas trumslag och sång.

Annons:

Galleriabesökare hajade till när de såg och hörde tåget träda in med färgglada flaggor och sång i värmen. Vid en liten scen strax före krysset mot biblioteket hördes snart toner från Sara Ajnnaks jojk. Efter hennes stämningsfulla inramning gick blickarna mot andra sidan krysset, där en annan scen placerats mitt i gången utanför Joe & The Juice. Rytmbaserad musik från högtalarna ljöd samtidigt som Mahsa Pooramazan utförde en vacker sufidans. Efter henne tog sångaren Fanta Yayo vid i en acapellauppvisning med samlat lugn och inlevelse där tankarna snart vandrade till de riktigt stora världsmusiksammanhangen.

Fanta Yayo.

På väg till ceremonins slutdestination, Kista bibliotek, tog Teater Sláva återigen vid rodret och ledde det processionsaktiga, något brokiga tåget, vidare genom rulltrappan och upp till övervåningen (se klippet).

Kista världsmusikfestival har funnits sedan 2001 och arrangeras av Farhang förening i samarbete med Riksteatern och med stöd av Kulturrådet, Stockholms kulturförvaltning och Region Stockholm.

David Johansson

Årets festival pågår mellan den 19-29 oktober och erbjuder olika konserter och dansföreställningar (även för barn) runtom i Stockholms län. Några av årets akter är Mingas, Lena Chamamyan, Sousou & Maher Cissoko och Arin Keshishi med band.

Här kan du ta del av hela programmet.

Print Friendly, PDF & Email