Pressbild.


Orten Rinkeby är inte så stor och har bara funnits i drygt 50 år. Ändå har flera stora artister börjat här. Vi kan prata om Rodrigo Pencheff, Cherrie, Imenella, Yasin och ett helt gäng andra rappare. Nu kan vi lägga till ytterligare en artist bland byns talanger, nämligen dansbandssångaren Luciano Axelsson.

Redan som liten visade Luciano intresse för sång och fick den stora äran att sjunga för Nobelpristagare 2005 när de traditionsenligt besökte Rinkeby bibliotek. Därefter har han på egen hand gett ut CD, sjungit på festivaler och att tagit ton så fort tillfälle getts.

Annons:

Hans tvillingsyster hjälpte till att lansera honom via TikTok

Hans tvillingsyster hjälpte till att lansera honom via TikTok i oktober 2022. På kort tid fick han mer än två miljoner följare. Han blev uppmärksammad och fick vara med som mellanakt på finalen av Melodifestivalen 2023. Sedan dess har han synts på många stora scener, som till exempel Allsång på Skansen och Victoriadagarna på Öland.

Under våren har TV4 följt honom och spelat in en dokumentär med fyra avsnitt. Där får vi se honom besöka platser som han har minnen från under sin uppväxt i Rinkeby. Det visas även klipp från en lanseringsfest på en båt i Stockholms skärgård och firandet av hans 30-årsdag. I serien framgår det att stödet från familjen är stort och att de ofta umgås.

Ett av Lucianoz mål och en önskedröm har varit att sjunga på Dansbandsveckan som äger rum i Malung varje sommar. I dokumentärserien får vi följa hans väg dit genom repetitioner, möten med andra etablerade dansband för råd samt hur han har provat ut scenkostym som passar hans stil. Slutligen visas framträdandet från en av scenerna på Malungsveckan och publikens glädje när de sjunger med och dansar till hans sång.

Det känns som att Lucianoz har slagit igenom för den stora publiken

Det känns som att Lucianoz har slagit igenom för den stora publiken, men vägen dit har inte varit rak. Tre gånger sökte han till Idol och i det tredje försöket gick han vidare. Vid slutaudition tog det stopp – han gick inte vidare i tävlingen. Nu har han bytt genre och verkar ha hittat den musikstil som passar hans röst och personlighet.

Nyhetsbyrån Järva har vid flera tillfällen sökt Luciano för en intervju utan direkt framgång. Är han redan för stor för ortens lokaltidning?

Monica Jansson

Bilder: United Stage, TV4, Rosario Ali Taikon

Sjunger för Nobelpristagare 2005 (bild ur boken Nobel i Rinkeby, 2010).

Serien ”Lucianoz – dansbandsstjärnan från Rinkeby” ligger uppe på TV4 Play.

Print Friendly, PDF & Email