tre unga män av de som arrangerat iftarfirandet
Daud, Bashka och Ablaj från Atletico Rinkeby.

Fastemånaden ramadan är inledd och under första fredagskvällen firades den gemensamma Iftar i byn för unga i Rinkeby Folkets Hus.

Likt under de senaste åren hade Atletico Rinkeby och Folkets Hus bjudit in ungdomar till att bryta fastan med bön, dadlar och gemensam måltid.

– Det är mammorna som har lagat all mat, berättar Daud från Atletico Rinkeby.

Annons:

Tillsammans med Rinkeby Folkets Hus delar de på omkostnader för ingredienser, men annars ställer mammorna upp helt ideellt. Buffén som står uppdukad består av en blandning av hemlagade rätter, allt ifrån sambusas, kryddris, kyckling- och kötträtter, till såser, soppa, grönsaker, bröd, somaliskt thé och kaffe.

Vi har knappt gjort någon marknadsföring i år

Jämfört med förra året är det dock ett mer avskalat firande. Enligt Atletico Rinkebys representanter på plats har det dock sina förklaringar. Förra året kom det så många att de var tvungna att tacka nej till folk.

– Vi har tagit det lite lugnare i år och knappt gjort någon marknadsföring, säger Daud.

I nuläget verkar det inte heller som att de kommande Iftar i byn-fredagarna får något kviss eller motsvarande program. Fokuset tycks vara på den gemensamma måltiden och att döma av stämningen vid långborden inne i Stora salen räcker det gott och väl.

Några unga män berättar till exempel om hur det går att fasta, att det hittills funkat bra men att det kan komma att ändras ju mer ”fastan flyttas”. En student från Tensta är där för första gången – de brukar annars fira med familjen – men verkar nöjd att ha följt med kompisarna denna gång.

Iftar i byn är öppet för de unga som vill bryta fastan ihop och hålls på Rinkeby Folkets Hus även de kommande tre fredagarna.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email