Under april månad har den muslimska fastemånaden, Ramadan, pågått. På Rinkeby Folkets Hus bjöds det på mat och dryck i samband med att fastan skulle brytas. I en hel månad har man varken fått äta eller dricka, från soluppgång till solnedgång.

Igår kväll samlades både unga och äldre för att äta tillsammans. På husets allra nedersta våning, i en av de större lokalerna, ställdes tre långa bord fram. Fastan bröts med dadlar och vatten. Därefter bad man tillsammans och sedan serverades maten. Det blev Libanesiskt, med Tabbouli och grillspett.

Man bryter fastan tillsammans för att skapa en gemenskap

Annons:

En av de som besökte iftarkvällen är Jasmin Mohamed från Tensta. Hon blev inbjuden av en bekant och bestämde sig för att åka dit.

-Man bryter fastan tillsammans för att skapa en gemenskap och diskutera saker som är viktigt. Det handlar också om att skapa en gemenskap med folk som man inte alltid är med.

Runt om i Järva har olika iftarkvällar och träffar genomförts. Iftar I byn anordnades av Rinkeby Folkets Hus i samarbete med Kunskapslyftet, Atletico Rinkeby och Svensk-Somalisk Community Center,(SSCC).

-Det svåraste med fastan är den sista timmen, när man bara räknar minuterna innan man kan bryta sin fasta, sade Jasmin Mohamed.

Kvällen var den sista fredagen innan Eid al-fitr, den stora festhögtiden som avslutar ramadan. Fastemånaden tar sin slut när nymånen visar sig igen. Därefter infaller Eid, som i år kommer antingen vara denna helg eller i början av nästan vecka.

Lul Warsame
Print Friendly, PDF & Email
Annons: