ljus och ljuslykta med arabisk skrift på

På fredagskvällen hölls ”Iftar i Byn” för unga fastande muslimer. Bakom initiativet står Rinkeby Folkets Hus i samarbete med fotbollslaget Atletico Rinkeby.

Dämpad belysning, tända ljus och festliga dekorationer ramar in Stora salen denna fredagskväll. Runt 50–60 unga har kommit till Rinkeby Folkets Hus, majoriteten killar, men också ett gäng tjejer, för att bryta dagens fasta efter solnedgången. Stämningen är lugn och maten förberedd för den gemensamma festliga middagen, iftar. I den anslutande hallen står buffébordet redo med somaliska maträtter, dryck och sötsaker.

Det är inte säkert alla kan äta sån här mat hemma

Annons:

– Det är viktigt med iftar, för det är inte säkert alla kan äta sån här mat hemma, säger en kille och får medhåll av sina kompisar.

Somaliskt buffébord

De vill inte vara med på bild, men ser nöjda ut över att både få inta förtäring och att få hänga på platsen. De säger också att det är första gången de firar iftar.

man pratar i mikrofon framför en projektorskärm
Aweis Abdulkadir.

Aweis Abdulkadir, som är på plats privat, berättar i minglet kring maten att han gärna skulle se ett liknande mer permanent initiativ för somalier. Han är engagerad i Svensk Somali Community Center (SSCC) och för kvällen har han och några andra förberett ett Kahoot-quiz med muslimska frågor. Det går ut på att snabbast svara rätt på frågor om islam som visas på projektorskärmen. Den med högst poäng vinner ära och biobiljetter.

I buffékön hörs en blandning av språk, mest somaliska, men också svenska och engelska

I buffékön hörs en blandning av språk, mest somaliska, men också svenska och engelska, från besökarna. En ung man berättar att det inte är första gången han är här och firar, samt att han bott på Swahilikusten, i Mombasa.

”Iftar i Byn” hålls även de kommande tre fredagarna. Enligt ett instagraminlägg från Atletico Rinkeby kommer det också att hållas föreläsningar.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email