Fyra leende muslimska män

Under cirka ett års tid har det varit varit fullt hus med ungdomar på Islamiska Kultur Center i Rinkebys lokaler. De kommer för att lyssna på Sadiq.
 – Sadiq gör ett viktigt arbete för oss och det är helt ideellt. Som ni ser är det runt 200 ungdomar här i olika åldrar idag, säger imam Hussein Farah.

– Vi behöver lyfta upp våra fina ungdomar för de svartmålas oftast, om inte nästan alltid, när det skrivs om oss i media. Vi har respekt och gemenskap här, säger imam Hussein.

Hussein Farah arbetar heltid vid sidan om ansvaret som imam på Islamiska Kultur Center i Rinkeby, IKCR. Moskén är en ideell förening som betjänar mer än 10 000 muslimer i Järva.

Annons:

– Jag är en stolt svensk skattebetalande muslim och jag ser att islamofobin sprider sig i samhället. Men jag vill betona att vi har det fint och lugnt här i Rinkeby. Våra ungdomar utvecklas här. Många av dem som kommer hit både jobbar och studerar.

I början var det inte många här, men nu har det växt mycket

Imam Hussein har begravt ett 30-tal unga under senare år, offer i gängkriget. Men han slutar inte hoppas.

– Livet är upp och ner för oss alla men vi tappar inte hoppet. Så fort det händer något här så skrivs det med stora bokstäver, men vi vill tillsammans ändra bilden på vår ort. För det mesta av det som skrivs är fel.

Sadiq är uppväxt Tensta och har föreläst i många år runt om i olika moskéer. Han arbetar vanligtvis inom SIG, en kommunal avhopparverksamhet. Han började att ha sina lördagsevent hos IKCR sedan förra året.

 – Vi äter tillsammans och har frågesport med priser, det är betydelsefullt bara att träffas. Många har inte haft någonstans att vara och detta har blivit en meningsfull aktivitet. I början var det inte många här, men nu har det växt mycket. De flesta som kommer har muslimsk bakgrund, men vet inte så mycket om sin religion. Därför vill jag bredda bilden av Islam.

– Just nu har vi haft föreläsningar om de olika profeterna. De flesta är nyfikna och efter föreläsningarna så stannar de och pratar om allt mellan himmel och jord. Oftast kommer de med tankar och funderingar om hur de har haft det under veckan. De diskuterar sinsemellan och ett ämne har varit ”hur ska vi förbättra våra områden”.

Träffarna i moskén sponsras från moskén och de får även bidrag från olika cateringfirmor till maten på lördagarna.

– Helt fantastiskt att tjejerna har fått en egen dag också. Det är kul att att våra träffar har uppmärksammats och att vi har fått folkets kärlek, säger Sadiq.

Jag har följt med min pappa till moskén sedan jag var liten

Två av killarna som brukar gå till moskén på lördagarna är Mohamed Ali och Mohamed Gure. Båda bor i Rinkeby och är aktiva i föreningen Atletico Rinkeby.

 – Moskén har varit en del av mitt liv. Jag har följt med min pappa till moskén sedan jag var liten. Nu går jag hit speciellt när Sadiq föreläser. Han har alltid varit en person som man kan vända sig till om man har en fråga om Islam. Det har blivit en grej att hänga här nu på lördagar. Vi är ungdomar som arbetar för ungdomar, säger Mohamed Ali.

Atletico Rinkeby började som ett fotbollslag, men idag arbetar de också nära föräldrarna till ungdomarna.

– Det går inte annars om man inte har kontakt med dem. Vi ser idag är att föräldrarna är väldigt aktiva i Rinkeby och Tensta, de vill verkligen göra skillnad. Och nu när de vet att deras ungdomar är här på lördagar och att de äldre följer med de yngre hem, så känns det säkert och tryggt, säger Mohamed Ali.

Idag har Atletico Rinkeby också ett A-lag i fotboll tillsammans med BK Bussenhus.

Mohamed Gure är ursprungligen från Örebro, men uppväxt i Rinkeby och är aktiv i området. Han arbetar ideellt i Atletico Rinkeby och arbetar annars på Fryshuset i Husby på heltid.

Detta är en plats för alla, vi känner alla här och alla har ett ansvar

– Jag har bott i Somalia i fyra år och även studerat i Egypten, både arabiska och koranen. Vi har haft öppet hus med föräldrarna från området om vad de vill göra och vad vi kan göra för deras ungdomar. Att vi kan vara här på lördagarna är jättebra, särskilt nu när det är kallt ute och ungdomarna fryser, säger han.

Mohamed Gure säger att vissa kommer till moskén för att lära sig mer om religionen. Och andra för att deras vänner är här.

– Alla kan samlas i en och samma moské. Detta är en plats för alla, vi känner alla här och alla har ett ansvar. Det kommer unga ändå från Västerås, Fisksätra och Sollentuna och de känner sig som en del av oss. Att bara få komma hit, få känna en skön gemenskap och uppskattning är viktigt. Vi muslimer är som en stor familj, alla har sitt bagage och sina egna berättelser.

Krista Sirviö
Bilder: Alexander Farnsworth
Print Friendly, PDF & Email