Tensta Träff ska återigen blir en levande mötesplats. En interimsstyrelse har utsetts och kommer att arbeta inför stämman nästa år.
– Det är viktigt att det blir ett maktskifte, att invånarna känner att huset är deras, säger Mohamed Ahmed, ordförande i interimsstyrelsen för Föreningen Tensta Träff.
Nyhetsbyrån Järva träffar några av dem som ska se till att Tensta Träff blir en medborgardriven mötesplats, alldeles innan deras möte ska dra igång.
– Vi välkomnar nya medlemmar, organisationer och föreningsledare så att vi kan skapa en stark och inkluderande mötesplats i Tensta-Hjulsta, säger Mohamed Ahmed.
Tensta Träff öppnades 1984 och byggdes för att vara en samlingsplats för Tenstas alla invånare. Under flera decennier var huset precis det, med både bibliotek, möteslokaler, lunchkafé och jazzkvällar. Men Tensta gymnasium stängdes 2016 och när biblioteket flyttades 2022, då hade fastigheten mestadels stått tom och oanvänd under några år.
Fastighetsbolaget Hemsö köpte hela fastigheten Tensta gymnasium, där Tensta Träff ingår, i slutet av 2021. Tillsammans med stadsdelen Spånga-Tensta, Rädda Barnen och Folkets Hus och Parker skrev Hemsö en gemensam avsiktsförklaring under Järvaveckan 2022. Tensta Träff öppnades redan hösten 2022 för föreningsliv och privata arrangemang. Rädda Barnen har ett IOP med stadsdelen som gör det möjligt att ha personal på plats som sköter verksamheten. Under hösten har flera stora arrangemang hållits i huset, föreningar som Clowner utan gränser och studieförbundet Ibn Rushd finns i lokalerna och där pågår kvinnoträning och läxhjälp i Rädda Barnens regi. Dessutom finns numera ett barnrum i Tensta Träff.
I augusti 2022 anordnades en första träff för det lokala föreningslivet i Tensta, och i mars 2023 ännu ett möte. Sedan blev Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista en stadsdel och i slutet på september utsågs interimsstyrelsen till Föreningen Tensta Träff. De som så småningom ska ta över verksamheten.
– Först handlade det om att öppna, bara det tog tid, kanske ett halvår, sedan skulle personal anställas. Lokalerna var inte heller redo, IKEA skulle sponsra med möbler, det tog också tid. Innan vi kunde öppna och komma igång med verksamhet handlade det om brandsäkerhet, larm och en massa annat. Sedan mars har det bara handlat om att förankra idén att skapa den här föreningen, säger Amin Barkhadle.
Björn Gardarsson från Folkets Hus och Parker var med den gången Folkets Husby blev en medborgardriven mötesplats. Nu finns han med för att dela med sig av sina erfarenheter.
– Det viktigaste är att hitta ett antal personer, som är villiga att lägga mycket tid och engagemang i att bygga nödvändiga strukturer. På stämman i vår kommer en ny styrelse väljas som representerar Tensta. Den praktiska förebilden vi har är hur vi byggde Folkets Husby, och den processen såg exakt ut så här.
Men i slutet av 2024 går IOP med stadsdelen ut och Tensta träff ska renoveras. Vad händer då?
– Det är redan bestämt att det kommer att bli ersättningslokaler någonstans i Tensta gymnasium, säger Mohamed Ahmed.
De verkar inte heller oroliga för att föreningslivet inte kommer ha råd att vara kvar i de renoverade lokalerna.
– Hemsö har varit tydliga med att de vill ha en förening, som de kan samtala med om hur lokalerna ska renoveras. De vill inte göra det utan att besluten förankras på något sätt, säger Amin Barkhadle.
Nu vill de att alla föreningar i Tensta och Hjulsta ska veta vad som händer och att föreningslivet gemensamt kan ta över Tensta Träff.
– Jag vill att när man lämnar huset så ska man få med sig något, en upplevelse, en känsla av gemenskap eller att man har lärt sig något. Klarar vi det är jag nöjd, säger Mohamed Ahmed.
Kerstin Gustafsson Figueroa