Det är Rädda Barnen och Folkets Hus och Parker, som ska dra igång verksamheten i Tensta träff. Det stod klart när de tillsammans med Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och fastighetsbolaget Hemsö AB skrev under en gemensam avsiktsförklaring.
Representanter för alla aktörer ordnade en liten pressträff under Järvaveckan. De meddelade att Tensta träff kommer, som Nyhetsbyrån Järva tidigare rapporterat, öppnas igen för föreningsliv och privata arrangemang i höst. Annika Friberg, ordföranden i Spånga-Tensta, M, var entusiastisk.
– Det sammanfaller med att förvaltningen efter tio år i Lunda flyttar tillbaka till Elinsborgsbacken i Tensta. Samtidigt flyttar biblioteket till Livstycket gamla lokaler och samlokaliseras med medborgarkontoret. Det blir fantastiskt.
Varför går det att gå in i detta samarbete nu, men inte när Tensta träff ägdes av staden, det vill säga av oss själva?
– Ja, det kan man fråga sig. Vi har ju haft flera organisationer inne i Tensta träff tidigare, men vi har inte fått det att fungera, sade Annika Friberg.
Min åsikt är att den som är bäst på att driva något ska göra det
Enligt en skrift som Sveriges Kommuner och Regioner har gett ut, är det ”ren idioti” att sälja ut samhällsfastigheter. Den visar att det alltid blir mycket dyrare att hyra än att äga specialanpassade lokaler som skolor och äldreboenden.
– Ja, det kan man ju ha olika uppfattningar om. Lokalerna är ju väldigt slitna och min åsikt är att den som är bäst på att driva något ska göra det. Nu har vi en eminent köpare och vi har uppfattat att många är väldigt positiva till det som händer, sade Annika Friberg.
Om ungefär två år kommer Tensta träff att stängas igen för renovering. Då beräknas Tensta gymnasiums renovering, som pågår, vara klar. I gymnasiet hoppas man få in flera skolverksamheter.
– Vi har ett friare uppdrag och vi ser gärna att det inte bara är kommunal verksamhet i fastigheten. Det kan vara svårt för en kommunal aktör, det ingår inte i deras uppdrag, sade Hemsös VD, Nils Styf.
Vi hoppas ju att många vill vara med i den här processen
Vilken förankring lokalt har Rädda Barnen för detta arbete?
– Det är viktigt för oss att ha förankring, men vi är i en inledande fas och vi hoppas ju att många vill vara med i den här processen. På sikt ska inte vi driva huset, utan det ska lokala föreningar göra, sade Rafif Makboul, regionchef för region öst på Rädda Barnen.
Calle Nathanson, VD för Folkets Hus och Parker, menade att förankring är en process som tar tid.
– Vi har startat flera mötesplatser och de måste vara förankrade i föreningslivet om de ska överleva. Det vara de som bor där som driver verksamheten. Nu börjar vi det arbetet och det kan man inte göra i förväg. Vi kan backa upp med vår erfarenhet.
Folkets Hus och Parker har inte tidigare samarbetat med Hemsö AB. Men Calle Nathanson var nöjd med uppgörelsen.
– Det är en fastighetsägare som tar ansvar och arbetar långsiktigt.
Har Hemsö tidigare erfarenheter av att driva lokaler som Tensta träff?
– Nej, vi driver skolor och äldreverksamhet, sade Nils Styf.
Hur vet vi att Tensta träff får fortsätta vara en hus för föreningsliv och medborgare efter renoveringen?
– Om det här blir en mötesplats som fungerar, vill vi att det fortsätter. Vi vill göra skillnad och vi tror på det här. Det är viktigt också hur Tensta träff samlever med Tensta gymnasium och den verksamhet vi får där. Vi vill att hela fastigheten ska fungera långsiktigt.
Vi är utan tvekan en långsiktig fastighetsägare
Men finns det något fastighetsbolag som inte säger att de arbetar långsiktigt? Det sade även Hembla och det vet vi hur det gick.
– Vi jobbar med allmännyttan och ägs av tredje AP-fonden. Vi arbetar långsiktigt med allt vi gör och är ett viktigt varumärke. Vi är utan tvekan en långsiktig fastighetsägare. Den som inte vet det är dåligt påläst, sade Nils Styf.
Nästa steg är att ett förslag till ett IOP-avtal arbetas fram mellan stadsdelsförvaltningen, Rädda Barnen och Folkets Hus och Parker.
– Snart är dialogen igång. Vi ska ha en work shop i Tensta träff med civilsamhället om hur samarbetet ska se ut, sade Rafif Makboul.