Mats Leander har gjort en resa till stan och tittat på en utställning som skickar signaler till vår egen tid. Han har sett utställningen Humanitet – konstens kraft i svåra tider.

Vad sägs om en utflykt som börjar nittio år tillbaks i tiden, men ändå känns väldigt aktuell. Humanitet kallas utställningen efter en antifascistisk publikation som kom ut 1933. Det är Sven Harrys konstmuseum som ställer ut verk av de folkkära konstnärerna Albin Amelin, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Vera Nilsson.

Man förflyttas ganska brutalt till vår egen tid

Man förflyttas ganska brutalt till vår egen tid. På en liten TV-skärm i ett hörn bränns böcker. Men här är det Joseph Goebbels som står och skränar medan nazisternas bokbål flammar.

 

På en tavla av Albin Amelin från 1942 ser vi en partisanflicka – brinnande hus i bakgrunden – kanske i Ukraina. Mörka bilder av krig, förföljelser och flyktingar blandas med modernitet och framtidstro.

Xet målar Katarinahissen och Slussen som då var ny med flotta butiker i gångtunnlarna. Fast depeschbyråns löpsedlar skriker ut budskap om krig i Spanien.

På en vägg hänger fina kvinno- och barnporträtt av Vera Nilsson och Bror Hjorth.

På Amelins kända målning Arkebuseringen skjuter militären mot ett demonstrationståg. Fyra demonstrerande arbetare och en flicka som stod tittade på demonstrationen sköts ihjäl. Massakern hade kunnat bli värre om inte en trumpetare i demonstrationstågets orkester haft sinnesnärvaro att blåsa eld upphör. Protesterna blev omfattande. Den borgerliga regeringen föll i valet året därpå och det vart slut på att bussa militären på folk i Sverige. Skotten i Ådalen ger eko i Sverige än idag – även om vissa politiker slagit dövörat till.

Konstnärernas kamp mot tidens ondska sänder hopp även till oss. Och tavlorna är fina, väl värda en resa till stan och Sven Harrys i Vasaparken. Utställningen finns kvar till den 11 september. Curator: Paulina Sokolow.

Mats Leander 
Sven Xet Erixson målade Katarinahissen 
Print Friendly, PDF & Email