Hemsö planerar att öppna Tensta träff i höst

Nyheter

Förra året såldes Tensta träff och Tensta gymnasium till Hemsö AB. 
 – Så fort ventilationssystemet är okej och det finns en plan för brandutrymning så ska lokalerna öppnas upp för föreningar igen, säger Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö.

Tensta träff ska genomgå en mindre renovering och målet är att kunna öppna igen någon gång under hösten. 

– Vi håller på att planera för att på kort sikt få igång åtminstone Stockholmssalen, så att både organisationer och människor kan boka den salen för möten och sammankomster. Jag har inget svar på när vi ska göra det, men vi vill göra det ganska snart, säger Johan Einarsson.

Tensta gymnasium stängdes 2019. Byggnaden genomgår nu en renovering som planeras vara klar höstterminen 2023 eller höstterminen 2024. Byggnaden var fuktskadad och insidan är nu utriven.

Vilken skolaktör som ska ta över är i dagsläget inte bestämt och Johan Einarsson säger att man vill stämma av vilket behov som finns i Tensta först innan ett beslut fattas. Skolbyggnaden kan alltså bli antingen en grundskola, ett gymnasium, vuxenutbildning eller högskola. Eftersom huset är stort, med 50 klassrum, finns det även möjlighet för två olika typer av skolor att hyra varsin del av huset.

Tensta träff kommer stängas igen om cirka två år

När skolbyggnaden är färdigrenoverad planeras en större renovering av Tensta träff. Det betyder att Tensta träff kommer stängas igen om cirka två år. Johan Einarsson förklarar att detta öppnar upp för ett samarbete mellan föreningar och skolan som då kommer stå färdigrenoverad. Om skollokalerna kommer vara öppna för föreningar att hyra är däremot ett beslut som ligger hos den framtida rektorn. 

Stora delar av Tensta träff och gamla Tensta gymnasium är kulturmärkta och ritades av arkitekten Gösta Uddén. Därför kommer renoveringen att värna om den ursprungliga planritningen och mycket av de gamla detaljerna såsom träbjälkar, konstverk och vinterträdgården i skolbyggnaden kommer att behållas. 

Stockholmssalen är en jättefin samlingssal

– Stockholmssalen är en jättefin samlingssal och vi varken vill eller ska förändra salen, säger Johan Einarsson.

Idag är det många föreningar som letar efter en samlingslokal i Tensta och Johan Einarsson hoppas att behovet ska mättas när Tensta Träff öppnar igen i höst.

– Det finns jättemånga föreningar, men det kanske är viktigast att man har någonstans där man kan boka en större samlingssal. Det har vi tyckt varit det viktigaste just nu i alla fall, säger Johan Einarsson.

Hemsö kommer att delta på Järvaveckan den 1-5 juni, och där man vill ta reda på vilka behov och förhoppningar Järvaborna har på nya Tensta träff. 

Miranda Wretman
Filippa Agnekil
Print Friendly, PDF & Email