ICA i Akalla utifrån, en vacker, solig vinterdag.

Akallaborna kommer snart att få en ny mataffär i ICA:s gamla lokaler.
– Vi i den här lilla arbetsgruppen är väldigt glada att det kommer en Coop-affär till den här byggnaden, säger Jan-Erik Gustafsson, en av de boende i området som engagerat sig i frågan.

Det har varit en lång process som pågått under snart ett år sedan beslutet om att ICA skulle stänga togs i slutet av förra året.
– Vi har skickat massa skrivelser. Politikerna har känt tryck på sig att se till att det blir ett resultat, säger Jan-Erik Gustafsson.

I slutet av förra veckan skrevs kontraktet på och den nya Coop X:-tra butiken kommer att öppna under våren så fort de är klara med de renoveringar som behöver göras. X:-tra är Coops lågprisbutik som finns på flera platser runt om i Sverige, och de har framförallt ett stort utbud av kedjans egna varor.

Annons:

Vi kommer få vara med och utforma hur det ska se ut i lokalen

Jan-Erik Gustafsson hoppas att sortimentet ska anpassas efter de många pensionärer som bor i området och att affären ska bli ett bra komplement till de andra butiker som finns i Akalla.
– Tydligen har vi i arbetsgruppen gjort intryck på politikerna, så vi kommer få vara med och utforma hur det ska se ut i lokalen. Det vore bra om det fanns en bankomat och så vill vi gärna ha en kaffehörna och utlämningsställe för PostNord. Många träffades på ICA, för det finns ju ingen annan träfflokal i Akalla.

Kontraktet med Coop börjar gälla den 1 januari 2024 och sträcker sig till och med 2026. Därefter finns möjlighet till förlängning. Planerna på att riva butikslokalen och bygga nytt ser således ut att behöva omprövas.

– Sannolikheten att kontraktet förlängs är nog ganska stor. De skulle kunna bordlägga planerna på att riva och hänvisa till byggkrisen, så behöver de inte tappa ansiktet så mycket, säger Jan-Erik Gustafsson.

Jag tror att Coop goda chanser att få förlängt

Anders Österberg, S, är biträdande finansborgarråd i Stockholms stad och Akallabo. Han tror att byggplanerna kommer att försenas i och med att den nya mataffären flyttar in.
– Man behöver inte vara raketforskare för att inse att det kommer överklagas och jag tror att Coop goda chanser att få förlängt.

Han tycker att de Akallabor som engagerat sig i frågan om mataffären i centrum har gjort det med all rätt.
– Så fort ICA drog utan större förvarning, började vi uppvakta olika livsmedelsaktörer. Det är viktigt att det finns en butik i Akalla centrum, inte minst ur äldres perspektiv. Coop var de som var intresserade och det har varit en bra dialog hela vägen, säger Anders Österberg.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email