kvinna visar upp sina tecknade seriestrippar

I veckan hölls den kurs i serieteckning som Nyhetsbyrån Järva skrev om före jul. I går eftermiddag visade några deltagare upp sina verk.
– Vi hade tänkt ha en liten presentation, men de är så inne i sitt skapande, säger konstnären Ylva Westerlund som lett kursen i Tensta konsthall.

Hon säger att deltagarna kommit med olika förkunskaper och att upplägget snarare varit att uppmuntra deras individuella uttryck att ”berätta med hjälp av serier” än att instruera hur de ”borde” göra. Visst har de fått viss vägledning, i exempelvis anatomi och perspektiv, men fokus har mer varit på serier som ett öppet fält och serieteckning inom konst.

kvinna visar upp sin seriekonst
Ylva Westerlund visar upp delar av sin seriekonst.

Som lokal konstnär har Ylva Westerlund själv ställt ut seriekonst med motiv från Järva, bland annat i norska Moss.
– Man kan använda sig av det seriella på olika vis. En serie kan användas som ett sätt att sprida något. Det blir mer folkligt, säger hon och tar Jésus Cossios serieinramning av Oscar Laras ”Mining Life” som exempel.

Annons:

Det hon beskriver påminner även om hur journalisten och tecknaren Joe Sacco använder sig av serier för att uttrycka till exempel den förtryckta kanadensiska urbefolkningens upplevelser i Paying the Land (Jonathan Cape 2020).

kvinna framför sin serieteckning som hänger på väggen
Michelle Janneh Selander.

De flesta av deltagarna på kursen i Tensta konsthall är tjejer och kvinnor i olika åldrar, från tio år och uppåt. En av dem är Michelle Janneh Selander från Hässelby gård. Hon hittade hit via konsthallens Instagram och har skapat en serie om dockan ”Malaika”.
– Hon gjordes på jorden och är på väg till en annan planet, kanske som exportvara, men väcks till liv på färden.

En som också jobbat med transformationer, men på ett annat sätt, är Emma Kostrubala Ramberg. Hon visar upp sina teckningar där en huvudkaraktär överraskas av mörka tankar och något i hans närhet, eller i hans inre, förvandlas.
– Mina föräldrar är båda konstnärer, men jag har inte hållit på något med serier innan, säger hon och berättar att även hon hittade hit via ett inlägg på Instagram.

Under kursen har deltagarna även kunnat hämta inspiration från befintliga serier och böcker för sitt eget tecknande. Linnea Sundqvist Zara gjorde en slags parafras på DC Comics-karaktären ”Supergirl”. Själva porträtten är i monokroma gråtoner, men på vad som liknar omslag eller affisch kontrasterar hon dem effektfullt med lila och gult.

När Nyhetsbyrån Järva lämnar konsthallen är det svårt att tro att kursen strax ska avrundas, så uppslukade är deltagarna av sitt skapande.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email