Ylva Westerlund.

En kurs i serieteckning hålls i Tensta konsthall mellan den 3-5 januari 2024. Konstnären Ylva Westerlund leder kursen som kommer att gå igenom hur man bland annat tecknar miljöer och figurer. Deltagarna kommer även att få lära sig arbeta med olika seriestilar.

Kursen har sin utgångspunkt ifrån utställningen “Mining Life” av Oscar Lara och serietecknaren Jesús Cossio, som tillsammans ger en djupare förståelse på hur man kan använda olika seriestilar för att återberätta eller skapa nya historier.

Tenstabaserade konstnären Ylva Westerlund är utbildad vid Malmö Konsthögskola och numera boende i Tensta. Hon har deltagit i olika utställningar i Sverige och utomlands bland annat i Litauen, Norge och Ryssland. Hon bodde i Berlin ett tag men flyttade sedan tillbaka till Tensta. Hon har tidigare haft utställningar på Tensta konsthall, till exempel ”Den Nya Hjorden” 2017 och ”Phantoms of the Commons” 2021.

Annons:

Alla som vill får komma på kursen och man behöver inte ha några förkunskaper, man kommer hit och jobbar i grupp och Ylva Westerlund handleder. Ylva kommer själv från att teckna serier, inte på ett klassiskt sätt utan genom konst. En vidare form av serieteckning.

Vi kommer att både teckna och skriva för att serieteckning är en kombination av text och bild

– Vi kommer att både teckna och skriva för att serieteckning är en kombination av text och bild, utöver det kommer vi kolla på miljö och var karaktären utspelar sig, berättar Ylva Westerlund.

Ylva Westerlund tycker det är kul att göra denna kurs just på Tensta konsthall då hon har haft olika utställningar här några gånger förut. Som Tenstabo tycker hon att det finns mycket att hämta här i Tensta.
– Det finns många berättelser här, mycket mer än det medierna tar upp. Det finns en smal kultur i Tensta och konst är för alla och alla är välkomna. Det blir spännande att se vilka som kommer och alla kommer med sina historier, det blir spännande.

– Ylva är verksam i Tensta så det var enkelt för henne hålla i kusen och det är kul att göra någon aktivitet för de unga nu under jullovet, säger konstpedagog Anna-Stina Ulfström på Tensta konsthall.

Tillsammans med Ylva Westerlund har konsthallen diskuterat olika uppgifter så att de som kommer på kursen kan komma igång med ritandet ganska snabbt.
– Det är bara att börja rita, att köra igång är det viktigaste. Serier kan vara ett sätt att berätta om tunga saker som är komplexa. Det handlar om att hitta en metod på hur man gör det. Det finns till exempel satirteckning, så serieteckning har haft en stor funktion i samhället.

Kursen utförs med stöd av Familjebostäder och är gratis för deltagarna. Anmälan behöver göras via mail senast den 29 december till anna-stina@tenstakonsthall.se

Ålder: Från 13 år
Datum: 3/1-5/1 2024
Tid: 13:00-16:00

Natalia Ayoub

Print Friendly, PDF & Email