Vi i Rinkebysvängens Lokala Hyresgästförening anordnar träffar varje fredag kl 17:00. De flesta aktiva har tidigare varit med i med i ”tvättstugekampen” då vi var med om att SWATABs tvättmaskiner inte tvättade rent våra kläder. Vi organiserade oss mot detta och vann. 

Vi arbetar idag efter samma metod som då, gammalt hederligt folkrörelsearbete. Vi letar efter någon som har en skrivare som kan skriva skriva ut min gamla insändare ”Vi kan lösa det här tillsammans!” Den är en enkel, kort och hoppingivande text som även ger förslag till andra aktörer hur man kan arbeta. Vårt mål är att dela ut den till alla grannar i HSBs fastigheter och knacka dörr, samtidigt talar vi med människor vi möter på våra gator i närheten av Rinkebysvängen.

Råttor stora som björnungar

Ärenden som vi aktivt valt att arbeta med just nu är:
Råttinvasionen. Det är helt fruktansvärt, man ser råttorna överallt, de springer framför våra ben och är nästan helt orädda och stora som björnungar. Det är läskigt när man sitter vid närsjukhuset på kvällen, då hör man hur det prasslar och rasslar precis intill en. Och man ser även hur de springer slåss och jagar varandra. 

Nedskräpningen. Det ligger det travar med skräp utanför miljöstationen och utanför sopnedkasten på helgerna. Jag tycker att HSBs städning under vardagarna fungerar bra, även städningen i portarna. De har även planterat nya rabatter och buskar här, så det har blivit jättefint. Men de borde även anställa arbetare till helgerna.

En stor del av arbetet handlar om att förändra folks inställning

Men helt ärligt så tror vi att en stor del av arbetet handlar om att förändra folks inställning och ändra en destruktiv kultur, alltså arbeta med att förändra ett beteende. Jag tror, att vi gett oss in på en av de svåraste samhällsutmaningarna som finns. Det krävs mycket energi, entusiasmerande och förmåga att ställa krav på folk rakt av. Det krävs av oss att vi är välorganiserade och disciplinerade.

Andra aktiviteter som vi genomfört är att kontakta lokala politiker. Jag skrev till Elvir Kazinic (S) klockan 07:00 lördag morgon. Till min förvåning ringde han upp efter tio minuter! Min fråga till honom löd: Vad har socialdemokraterna gjort åt råttorna på Rinkebysvängen?

Elvir Kazinic lovade att komma och besöka oss på måndagen, vilket han gjorde. Han förklarade skillnaden på olika råttfällor, och att socialdemokraterna skickat skrivelser angående detta problem. Jag  berättade att en av kvinnorna ringt Stockholms stad två gånger angående råttproblemet och blivit bollad runt båda gångerna utan att få något svar. Men att en lokalpolitiker kom till Rinkebysvängen och tog våra problem på allvar betydde mycket för oss. Vi kände oss sedda och det gav en positiv styrka och kraft att kämpa vidare med dessa svåra frågor.

I vår lokala hyresgästförening har vi också diskuterat folkrörelserna betydelse

I vår lokala hyresgästförening har vi också diskuterat folkrörelserna betydelse. Ingen av våra rättigheter har bara trillat ner från himlen, utan har kommit genom kamp och organisering.

Vi har även hyrt en lokal tittat på Magda Gads reportage från Livizilor Alley, i Bukarest i Rumänien. Många ögon fylldes av tårar av det vi såg, en del blev arga. Poängen med filmen var att väcka tankar kring varför skräpar folk ner, finns det en likhet mellan dem och oss? Och vi vill hitta viljan och känslan i oss att inte förstöra vårt eget område och att se det destruktiva i det hela.

I framtiden planerar vi att samarbeta med andra aktörer, bjuda in föreläsare och bedriva ett aktivistiskt arbete i våra portar och på vår gata.

Välkomna Rinkebysvängenbor !

Nikoletta Dolfin, ordförande i den Lokala Hyresgästföreningen på Rinkebysvängen

Rinkebysvängens Lokala Hyresgästförening anordnar träffar varje fredag kl 17:00. Mötena är endast till för de boende på Rinkebysvängen, men vi ser fram emot ett samarbete med andra lokala hyresgästföreningar i framtiden.Print Friendly, PDF & Email