I söndagens solsken bestämmer jag mig för att ta en promenad till Willys i Rissne, som många av oss på Rinkebysvängen brukar göra. 
På vägen strax utan för Rinkebysvängens hyreslägenheter möts jag av en vanlig syn – berg av sopor och slängda möbler.
Denna gång är det en stor brun soffa som ligger och skräpar utanför miljöstationen. Det är en ganska vanlig syn, att möbler ligger och skräpar utanför miljöstationen. Andra gånger är det högar med skräp och värst är det under helgerna.
Det är en ganska vanlig syn, att möbler ligger och skräpar
Inne i miljöstationen  ligger det alla möjliga sopor utspridda på marken. Jag fortsätter min promenad och ser hur sopor ligger bredvid eller bakom de röda sopnedkasten. Vidare nedför gatan finner jag hushållssopor kastade i papperskorgen, som av någon anledning hamnat utanför och som slitits sönder av djur, troligtvis av råttor eller fåglar.
Detta nedskräpningsproblem upplevs av många grannar som frustrerande, nedbrytande och irriterande. Min tanke är att gnälla, klaga, bli arg och frustrerad gör ingen skillnad i sak. Jag vet, att många boende på Rinkebysvängen vill ha det rent och fint, vi grannar har ofta talat om detta.
Mitt förslag är att alla tar sitt ansvar!
Mitt förslag är att alla tar sitt ansvar! Alla från kommunen, till fastighetsägarna, i detta fall gäller det HSB, och hyresgästerna. Vi ska också se till att våra besökare tar sitt ansvar.
I skolan och på SFI bör man förklara hur man kastar skräp i Sverige. Det finns ju skillnader från land till land hur man hanterar skräp. Det är kanske inte så lätt att veta eller förstå för den som är ny i landet.
Det har även spekulerats i att företag och folk som inte bor här, dumpar sitt avfall hos oss. Det borde vi också hålla koll på tillsammans.
Att bolla runt ansvaret löser ingenting. Mitt förslag är därför att alla tar tag i detta problem.
Det här är ju en fråga om hälsa, hur vi mår i vårt område och även en viktig miljöfråga. Det är viktigt att skräp återvinns så långt det är möjligt.
Ge föreningar en slant om de gemensamt städar upp
Ett annat förslag är att ge föreningar en slant om de gemensamt städar upp där de verkar. De skulle även utbilda sina medlemmar i hur man kastar skräp och återvinner sina sopor.
Jag tror att det här är något vi verkligen klarar av att lösa tillsammans om den riktiga viljan finns.
Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email